Lut Gölü kıyısında, günahları nedeniyle yok edildiğine inanılan iki kentten biri...

Gomorra, 
(Gomorrah).
Sodom,
Ve Rab Sodom üzerine ve Gomorra üzerine göklerden kükürt ve ateş yağdırdı. Gomorra, 
ve Sodom şehirleri,  bütün havza ve şehirlerde oturanların hepsini ve toprağın nebatını altüst etti. 

Sodom ve Gomorra kentlerinin yıkılması Kitabı Mukaddes’in Eski Ahit kitabında anlatılan en ilginç hikayelerden biridir ve aynı hikaye Kuran’da da yinelenmiştir. Başlıca karakterler en büyük patriyark olan İbrahim ile yeğeni Lut’tur. 

Hikayede İbrahim ile Lut, Kenan topraklarında çoban olarak sürülerini otlatırlar. Hayvanlar çoğalınca ülke ikisine de yetmez. Bunun üzerine İbrahim ayrılmalarına karar verir ve gideceği yeri ilk seçme hakkını Lut’a verir. Lut, Şeria Vadisinin bol sulu ovasını seçer ve havzanın beş zengin kentinden biri olan Sodom yakınlarına yerleşir. Diğer kentler Adma, Tseboim ve Tsoar’dır. 

Ancak Sodom erkekleri günahkar eşcinsellerdir ve Tanrı eğer pişmanlık getirmedikleri takdirde hepsini yok edeceği uyarısında bulunmuştur. İbrahim, Tanrı ile suçluların yanı sıra dürüst insanları da yok etmenin ahlaklılığını tartışır; sonunda Sodom’daki tek dürüst insanın Lut olduğu anlaşılır.

Lut’u Sodom’u bekleyen felaket konusunda uyarmak üzere iki melek gönderilir. Sodomlular Lut’un tanrısal ziyaretçilerini duyunca evine gidip görmek isterler. Kötü Sodomlular’ın melekleri taciz edeceklerinden korkan Lut, kalabalığa onlar yerine iki bakire kızını sunar. Melekler kapı önündeki Sodomlular’ı kör edip Lut’a ailesini alıp kaçmasını söylerler.

Tanrı Sodom ve Gomorra kentlerine kükürt ve ateş yağdırırken Lut karısı ve iki kızıyla Tsoar kentine kaçmaya başlar. Ancak yolda Lut’un karısı Tanrı’nın arkasına bakmama emrine uymayınca bir tuz direğine dönüşür. Lut, Tsoar’da kalmaya korkarak kızlarıyla bir mağaraya sığınır. Kızlar uzun bir tecrit döneminden sonra kendilerine bir çocuk verip soylarının devamını sağlayacak bir erkek bulamayacaklarından korkarlar. Bu nedenle babalarını sarhoş edip ne yaptığını fark edemeyeceği bir sırada iğfal etmeye karar verirler. Bu zina birleşmesinden iki erkek evlat doğar: Moablılar ve Ammonoğulları kabilelerinin ataları olan Moab ve Benammi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ