Kayı boyuna bağlı büyük aşiretlerden biri...

Karakeçili, 
Karakeçili aşireti,
Oğuzlar, X. yüzyıl ile XI. Yüzyıl içinde tamamen İslam dinine girdiler. Müslümanlar ile Türkler arasındaki yoğun ticari münasebetleri Türkler'in İslamiyeti kabul etmelerinde biricik veya en büyük amil olmuştur. İslamiyete giren Oğuzlar'a komşu müslümanlar, Müslüman Türk manasında olarak Türkmen adını verdiler.

Oğuz ve Türkmen XI.yüzyıldan itibaren aynı topluluğun adlarıdır. 
Yörük kelimesinin, manası, göçebe hayat yaşayan, konar göçer demektir. Karakeçili oymağına gelince bu oymak Anadolu'daki en büyüklerden biridir. XV. yüzyılda Karakeçili adlı diğer büyük bir oymak da Urfa bölgesindeki Karakeçililerin XVI. yüzyıldaki mensuplarının pek mühim bir kısmının Ay Doğdu, Gün Doğmuş. Yaranış, Türemiş, Turak, Sevindik, Güvendik ve saire gibi öz Türkçe adlar taşıdıkları görülüyor.

Oğuzlar 24 boya ayrılıyorlardı. Kayı, Bayat, Kınık, Avşar, Beydil, Bayındır, Döğer, Salur,
Çepni, Karkın, Döğer bunların en tanınmışlarıdır. Bu 24 boydan 12'si Boz Ok, 12'si de Üç Ok adını taşır. Kayılar Anadolu'nun bir Türk yurdu haline gelmesinde en büyük rolü oynamış boy veya boylardan biridir.

Osmanlı' yı kuran karakeçili aşiretinden gelen insanlardan oluşmaktadır. Karakeçililer temelde Şeyh Edebali ile başlayan süreçte ulu yörük olarak anılmışlardır ve aleviliği evvela benimsemişler sonrada çoğunluğu hanifi mezhebine geçmişlerdir.

Karakeçililer 66 boydur ve bazı kürt aşiretleri kürtçe ve arapça isimlerle bu obaları ansalarda karakeçililer asalet gözeten bir aşiret oldukları için karışmamışlardır. Günümüzde dahi kendi içlerinde evlenmişlerdir. Farklı aşiretlerle kız alıp vermemişlerdir. Bingöl simsor ve Elazığ' ın karasaz köyündeki ve Ankara karaşardaki karakeçililer tamamen alevi bektaşi geleneklerini sürdürmüşlerdir.

Kırşehir bölgesindeki Karakeçililer'in mühim bir kısmı ilk önce Haymana bölgesine, sonra
da Eskişehir, Bilecik ve Kütahya bölgelerine göç etmiş ve bu yörelerdeki 24 köyde yerleşmiştir. Yine aynı oymaktan bazı obaların Balıkesir, Bergama ve Bursa bölgelerinde oturduklarını ve hatta bunlardan Balıkesir ve Bergama yöresinde yaşayanların, adları ile anılan makbul halılar dokuduklarını biliyoruz. Bütün bunlardan başka Türkiye'de Karakeçili adını taşıyan bir çok köyler de bilinmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ