Kastamonu’nun Cide ilçesinde bir vadi...

Loç,
Loç Vadisi,
Kastamonu Cide; Bartın-Sinop Karayolu üzerinde yer alır. Cide 103 km. uzunluğunda bir kıyı şeridine sahiptir. Karadeniz kıyısında bulunan Cide, doğuda Doğanyurt, güneyde Şenpazar ve Pınarbaşı, batıda Bartın ilinin Ulus ve Kurucaşile ilçeleri ile çevrilidir. İlçenin Bartın'a uzaklığı Şenpazar üzerinden 131 km.,  Doğanyurt -İnebolu üzeri ise 180 km. dir.

Tarihini incelediğimizde; Aycelos bugünkü Cide'dir. Kiteros'ta doğal bir limandır. Günümüzde Gideros adıyla bilinir. Cide 1213 yılında Anadolu Selçukluların, 1460 yılında Fatih Sultan Mehmet'in Kastamonu'yu almasıyla da Osmanlı İmparatorluğunun egemenliğine geçmiş. Dağlık ve engebeli bir coğrafi yapıya sahip Cide, tarih boyunca ipek yolu üzerinde önemli bir liman olma özelliğini sürdürmüş. Osmanlı İmparatorluğu döneminde de Karaağaç İskelesi adıyla Rus çarlığından getirilen tuzun dağıtım merkezi ve imparatorluğa mal sevk edilen bir liman olarak önem kazanmıştır. Önceleri Kastamonu'ya bağlı bir kadılık iken 1868 yılında ilçe olmuştur. 

İlçenin doğusunda İsfendiyar sıradağları uzanır. Geçit vermeyen nehir ve çay yoktur. İlçe merkezinde rakım sıfır olup ortalama rakım ise 800-900 m arasıdır. İlçenin %70 i ormanlarla kaplıdır. Başlıca ağaç türleri: kayın, köknar, gürgen, meşe, çam ve kestanedir. İlçedeki başlıca akarsuları: Kapısuyu, Devrekani, Aydos, Güble ve Fakaz çaylarıdır. Cide İlçesinden geçen Devrekani Çayı’nın hayat verdiği Küre Dağları’nın 2000 yılında Milli Park ilan edildi.  Bölgenin kendine has coğrafi yapısının ürünü olan kanyonlar (valla kanyonu, malyas kanyonu), mağaralar (ılgarini, kılıçlı), şelaleler ile ünlüdür. Milli parktan Devrekâni ve Şehriban Çayları geçmektedir. 

Cide’den  Kastamonu' ya doğru giderken böğürtlenleri ile meşhur Çatal Poyra köyüne ulaşılır.  Valla Kanyonu buradadır. Valla kanyonunu, Loç, Malyos ve sahile açılan Kısık izliyor. Valla Kanyonu’nun bittiği nokta, Loç Vadisi’nin başlangıcıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ