İslam dininde evliliğin sona ermesi.. .

Talak, 
Arapça talak,  (ﻃﻼﻕ) .
Nikahlı eşini boşama, boşanma, nikahın sona ermesi.
Evliliğin sona ermesi, erkeğin karısını boşaması.
İslam hukukunda, nikahla kurulan evlilik bağını çözmek, ortadan kaldırmaktır.
İslam dininde talak caizdir, mübahtır. Kusuru bulunmayan bir eşi usulüne uygun olarak boşamak mekruhtur. Dindar ve iffetli olmada eşi boşamak mendubtur. Geçimsizlik halinde hakemlerin gerekli bulunduğu boşama farzdır. Sevilmeyen eşin boşanması ise caizdir.

Boşama hakkı prensip olarak erkeğindir. Evlilik hayatında yüklendiği sorumluluk ve külfet açısından erkek buna daha layık görülmüştür. Talakın geçerli olabilmesi için erkeğin bazı şartlara sahip olması gerekir. Bunlar, akıl ve buluğ'dur. 

Evlenirken erkeğin karısına vermesi gereken maddi bir meblağa mehir denir. Bu, para, altın, gümüş, ziynet eşyası, ev, tarla, dükkan, mal, mülk v.b. olabilir. Mehrin nikah esnasında peşin verilmesi esastır. Ancak kadın kabul ederse mehrinin tamamını veya bir kısmını tecil edebilir. Yani, kocasının ödeme işlemini sonraya bırakabilir. İsterse, aldığı veya alacağı mehrin tamamını veya bir kısmını kocasına hibe de edebilir. Erkek, karısını boşadığı zaman, daha önce ödememişse mehrini ödemek mecburiyetindedir.

Talak kelimesinin anlamı;
İpi çözmek, salıvermek, terk et­mek, çok gayret sarf etmek.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ