Çoğunlukla doğru akım elde etmekte kullanılan küçük elektrik üreteci...

Dinamo,
Fransızca, dynamo.
Üreteç.
Jeneratör,
Doğru akım üreteci.
Mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren alet, üreteç. Basit ve kısa bir tanımlamayla dinamo mekanik enerjiyi elektrik enerjisine dönüştüren makinedir.
Adını güç ya da kuvvet anlamındaki Yunanca bir sözcükten alan dinamo, İngiliz bilgini Michael Faraday' ın buluşudur. Faraday, 1831 yılında yaptığı dinamonun yanı sıra, elektrik ile magnetizma (mıknatıslılık) arasındaki bağlantıyı açıklayan ilk bilim adamı olarak tanınır. 

Bir buhar makinesi ile bakır bir plakayı bir mıknatısın yarattığı manyetik alan içinde döndürerek elektrik üretti.

Dinamolar iki türdür. Bu türlerden biri doğru akım, ötekiyse alternatif akım meydana getirir. Hangi amaçla kullanılırsa kullanılsın, bir dinamo temelde iki kısımdan meydana gelir:
Duraç (Stator bobin),
Döneç (Döner bobin).

Doğru akım verecek dinamolarda ayrıca bir kollektör ve madeni fırçalar bulunmaktadır. Dinamolarda kuvvetli bir manyetik alana ihtiyaç olduğu için, bunu oluşturacak elektrik mıknatısı kullanılır. Buna karşılık manyeto denilen küçük dinamolar sabit mıknatıs kullanılarak çalışır. Dinamoların ürettiği elektrik akımı tek yönde akan doğru akımdır. Bu yüzden dinamolara doğru akım üreteci de denir. Alternatörler ise yönü belirli aralıklarla değişen alternatif (değişken) akım ürettiğinden alternatif akım üreteci olarak bilinir. Dinamo ve alternatörlerde makinenin dönen parçasını çalıştırmak için gerekli olan mekanik enerji dizel motoru, benzin motoru, buhar ya da su türbini gibi çeşitli kaynaklardan sağlanabilir .

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ