Yahudi tapınağı...

Sinagog,
(Rumca).
Havra.
Yahudilerin ibadet etmek için toplandıkları yer.
Musevilerin toplu halde ibadet ettikleri tapınak. 
Yunanca sun (birlikte) ve agein (getirmek) kelimelerinin birleşmesinden oluşmuştur. 

Toplanmak, biraraya gelmek anlamlarına gelir. Gerek günlük, gerekse haftalık ibadetin yapılması, kutsal kitapların okunması ve dini emirlerin öğrenilmesi için Yahudi cemaatinin toplandığı yapılardır. Toplanmalar Şabat (Cumartesi) günü ve günde üç defa yapılır. Musevilikte şirk kabul edildiğinden sinagoglarda resim heykel gibi tasvirler kesinlikle bulunmaz.

Sinagoglar doğu-batı yönüne doğru yapılır. Sinagogun doğu kısmının içinde Tevratların bulunduğu Ehal Akodeş ve bunun sağında solunda ya da bazen sinagogun tam ortasında Tevrat' ın okunduğu bölüm olan teva bulunur. Türkiye' de ibadet Kudüs' teki Ağlama Duvarı' na yani doğu yönüne (mizrah) dönülerek yapılır. Kudüs'ün doğusunda yaşayan Yahudiler ise Kudüs'e yani batıya dönerek ibadet ederler.

Ayin sırasında özellikle ayağa kalkıp doğu (yani Ağlama Duvarı) yönüne yönelilerek yapılan Amida duasında tam konsantrasyon gerekir. Bu bölüm sessiz olarak kitaptan Amida bölümünün okunması ile gerçekleştirilir. Sinagog' da ayin dili çoğunlukla İbranice bazı bölümler ise Aramicedir. Bununla beraber bazı kısımlarda Ladino ve yerel dil de kullanılabilir. Sinagogda dini töreni Hazan (Kantor) adı verilen din görevlisi yönetir, hahamlar ise daha çok ayinin bir bölümünde Tevrat' ın o haftaki bölümü olan peraşanın açıklamasını yerel dilde yaparlar.

Kaynak; http://tr.wikipedia.org

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ