Göz değmesi...

Nazar,
Hayranlık ve aşırı beğenme esnasında biraz da kıskançlığın etkisi ile gözlerden yayılan ışınların meydana getirdiği ve genelde bakılan nesnelerin bozulması, kırılması ya da eğer insansa sağlının bozulması şeklinde tezahür eden olaylar, halk arasında nazarla açıklanmaktadır.

Bir kısım alimlere göre, insanların gözbebeklerinden ve parmak uçlarından görünmeyen ışınlar saçılmaktadır. Gözdeğmesi gerçek olmakla beraber asıl sebebin ne olduğu bilinmemektedir. Toplumda kem göz ile nazar edip gözdeğdirmek çok sık rastlanmaktadır. Gözdeğmesi (nazar) iki sebepten dolayı olur: Biri, şiddetli düşmanlıktır. Diğeri de, bir şeyi beğenip onu güzel bulmasıdır. 

Nazardan korunmak için kullanılan insanı kötü gözlerden koruduğuna inanılan mavi renk ağırlıklı olmak üzere renkli boncuk, mavi boncuk gibi şeylerin de paratoner vazifesi yaparak, gözlerden yayılan zarar verici ışınları emerek zarar vermelerini önledikleri düşünülür. İslamiyet öncesi Türk geleneklerinde nazar boncuğu taakılır ve göz şeklinde olur. Göze aynı zamanda boncuk da denmektedir. Bu bağlamda bakıldığında kişinin dünyaya açılan penceresi gözdür ve göz her türlü, iyi ve kötü, düşüncelerin ilk çıkış noktası olarak kabul edilir. Bu yüzden bakışlardan, kötü gözlerden korunmak amacıyla emici özelliği olduğuna inanılan mavi renkli taşlar eskiden beri kullanıla gelmiştir.

Nazar boncuğu yapılılırken içine kurşun dökülür.Bunun da iyi şans getirdiği söylenir. Dünyada nazar boncuğu üretimi İzmir' in Görece Belediyesi' nde yüksek miktardadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ