Sığır etinin incecik kesilmesiyle yapılan, soslu soğuk başlangıç, meze tabağı ...

Karpaçyo,
(Carpaccio).
1950 Venedik’ inde Harry’s Bar’ın aşçısı Giuseppe Cipriani doktorunun et yemesini yasakladığı bir müşterisi için özel olarak hazırladığı tabağın tablo gibi olduğunu görünce adını o dönemin ünlü ressamından etkilenerek carpaccio koymuş. Bu yemek, günümüzde halen en çok sevilen başlangıçlardan biri. Hatta artık hemen tüm malzemelerle değişik carpacciolar yapılmakta. Orijinali sığır etiyle yapılan carpaccio, filetoluk yağı ve siniri tamamen ayıklanmış bir parçanın buzdolabında bekledikten sonra incecik kesilmesi ve üzerine sos ilave edilmesiyle hazırlanıyor.


‘Çiğ et yiyemem’ diyenler ise önceden haşlanarak yapılan ahtapot ve ıstakoz carpaccioları tercih edebilir.
Sığır, Ördek, Dana, Dil, Ahtapot, ıstakoz, Kabak, Marine edilmiş Ton balığı, Soya Soslu Levrek karpaçyoları yapılabilir. 

Malzemeler;
Yarım kilo temizlenmiş dana filetosu,
1 yemek kaşığı mayonez,
1 yemek kaşığı Worcestershire sosu,
3-4 damla limon suyu, Tuz, karabiber

Yapılışı;
Eti yıkayıp, kağıt havluyla iyice kurulayın. Dondurucuda yaklaşık 5-10 dakika bekletin. Çok keskin bir bıçakla incecik kesin. Geniş bir servis tabağına bir tarafları üst üste gelecek şekilde düzgünce sıralayın. Mayonez, Worcestershire sosu, limon suyu tuz ve karabiberi bir kasede iyice çırpıp etin üzerine gezdirin. Yeşillikler veya ince şerit halinde kesilmiş sebzelerle süsleyerek servis yapın.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ