Nükleer füzyonun bir ürünü olan 112. element...

Kopernikyum,
Copernicium, (Cp).
1996 yılında Almanya’daki ağır i̇yon araştırma merkezinde Prof. Sigurd Hofmann öncülüğündeki füzyon deneyleri sırasında bulundu. 

Keşfedilen 112. elemente yaşayan kişilerin ismi elementlere verilemediğinden Hofmannium adı yerine, Nicolaus Copernicus (1473-1543)' in anısına kopernikyum (copernicium) adı verildi. (Cp) sembolu olarak simgelenen kopernikyum periyodik cetvele de girdi. Uluslararası temel ve uygulamalı kimya birliği ise bir süre önce bu keşfi resmen tanıdığını açıklamıştı. Şu anda periyodik tabloda en ağır element olan kopernikyum hidrojenden 227 kat daha ağır. Bu element çinko iyonlarının nükleer füzyonla bombalanması ile elde ediliyor. Almanya, Finlandiya, Rusya, Slovakya’dan 21 bilim adamını bu keşife dahil oldular.

Kopernik; 
19 şubat 1473 yılında Polonya Torun’da dünyaya gelmiştir. Gezegenlerin dünyanın etrafında döndükleri bulgusuna ulaşması, modern bilimin dönüm noktalarından birini oluşturdu. Bu bulgu, yerçekiminin keşfine, evrenin de hayal edilemeyecek kadar büyük olduğu bilgisine ulaşılmasını sağladı. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ