İspanyolların patatesli omletine verilen ad...

Tortilla, 
(İspanyol Omleti).
İspanyolların patatesli omletine verilen ad. İspanyollarca, geleneksel mayasız İspanyol kekleri ve omletlerine benzerliği nedeniyle tortilla denir. İspanyolların daha doğrusu Katalan bölgesindeki halkın yokluk zamanlarında köylerinde en çok bulunan malzemeleri birleştirerek hazırlanan omlet.


Klasik patatesli olan tortilla’yı, farklı malzemelerle de hazırlayabilirsiniz.
Malzemeler;
6 yumurta,
5 büyük patates,
Yarım çay bardağı zeytinyağı,
1 büyük kırmızı tatlı (dolmalık) biber,
Tuz, Karabiber,

Yapılışı;
Patatesleri soyup küçük küpler halinde kesin. Kurulama bezine veya kağıt havluya alın. Biberi de aynı büyüklükte küp küp doğrayın. Yapışmaz bir tavaya üç yemek kaşığı zeytinyağı koyup ocağa alın. Isındığında patatesleri atın. Tuz serpin ve sürekli karıştırarak kavurun. Biberleri ekleyin. Diğer tarafta yumurta, zeytinyağı, tuz ve karabiberi iyice çırpın. Tavaya dökün. Üzerini kapatın, beş dakika kadar sonra açıp üzerindeki yumurtanın durumuna göre biraz daha bekleyin. Üzeri sulu değilse bir tabak yardımıyla ters çevirin. Aynı şekilde diğer tarafı da kızardığında sıcak olarak servis yapın. Bu tarife arzu ederseniz sarımsak ve kuru soğanda ekleyebilirsiniz.

Meksikalıların mısır unu ile yaptıkları bir çeşit gözleme diyebileceğimiz incecik ekmeklerine de verilen ad Tortilla' dır. 

Tortilla, Meksika, Orta Amerika, Karayipler, ABD ve Kanada' da mayasız ince ve yassı olup, mısır unu ya da beyaz undan yapılan bir çeşit ekmektir. 


Aztekler ve Nahuatl dili konuşan diğer toplumlar, kendi tortillalarına tlaxcalli demektedirler. Mısır unlu ile yapılan tortilla, otantik tortilla denir. Meksika' nın mısır yetiştirilmeye uygun olmayan bölgelerinde beyaz undan yapılan tortillalar da vardır.
Benzer türde başka bir ekmek de Güney Afrika' da yapılan ama tortilladan daha kalın ekmeklere de arepa denir. dır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ