“Gemide teslim satış” anlamında kullanılan ticari kısaltma...

FOB, 
(Free On Board), 
FOB teslim şekline göre, satıcı, ihracat yükünü yüklemekle, satıcının önceden bildirdiği gemi limanına kadar iç nakliyesini sağlamakla, liman masraflarını da içerecek şekilde, yük gemi güvertesine yüklenene kadar sorumludur. Ayrıca gümrük işlemlerini yapmakla mükelleftir.   
Malların geminin güvertesine geçtikten sonra oluşacak her türlü hasar, kayıp ve giderlerin alıcının sorumluluğunda olduğu uluslararası F grubu teslim biçimlerinden biri ve buna dayalı fiyat. Tedarikçinin malzemeyi nakliye yapılacağı geminin güvertesine kadar taşıyan  sorumluluğundadır. Fabrikadan liman gümrüğüne kadar olan taşıma masrafları ile, liman gümrüğü ve liman masrafları tedarikçiye aittir. Malzeme gemi güvertesine taşındıktan sonraki sorumluluk ise müşteriye aittir. Genellikle deniz taşımacılığında kullanılan bir terim olan 

Satıcı (İhracatçı); kendi tesislerinde yükleme yapar, ihracat yüklerini iç sevkiyatı organize ederek, alıcının önceden bildirdiği yer ve zamanda yükün gemiye yüklenmesini sağlar, gümrük işlemlerini tamamlar
Alıcı (İthalatçı); satıcının yükü, gemiye yüklenmesini sağladığı andan itibaren, yurtdışı nakliye, sigorta, kendi ülkesinde gümrükleme dahil tüm masraf ve risklerden sorumludur. 

CFR,
(Cost and Freight), 
Satıcı tarafından malların deniz yoluyla belirlenen limana taşınmasını gerektiren bir ticari terimdir. 

CIF,
(Cost, Insurance and Freight) 
Satıcı, taşıma maliyetlerini ödemesinin yanı sıra, alıcının siparişini herhangi bir olası kayıp riskine karşı sigortalatır. Uluslararası ticaretle ilgili bir terim olup sözcük karşılıkları mal bedeli, sigorta ve navlun anlamındadır. 

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ