Rusya gibi geri kalmış bir ülkede silaha başvurarak sosyalizmi kurma girişimlerinde bulunmanın sonunda diktatörlüğe ve çöküntüye yol açacağını ileri sürmüş Marksist kuramcı ve Almanya Sosyal Demokrat Partisi' nin lideri...

Kautsky,
Karl Johann Kautsky
(16 Ekim 1854, Bohemya - 17 Ekim 1938, Amsterdam), 
Marksist, sosyal demokrasi kuramcısı Alman liderdir.
Siyasi yaşamına Avusturya Sosyal Demokrat Partisi'nde başlayan Kautsky, zaman içinde Alman sosyal demokratları içinde sivrildi ve 1895 yılında Engels'in ölümüyle birlikte hareketin önde gelen otoritesi durumuna geldi. 

1917 Ekim Devrimi, başlangıçta destekleyen Kautsky, daha sonraları tek parti diktasının dünyadaki sosyalist işçi hareketinin önünü tıkayacağını, demokrasinin bütün olanaklarından, onu ortadan kaldırmadan faydalanmak gerektiğini belirtmiştir. 1919 yılında Kaustky, Sovyet rejimini incelediği Proletarya Diktatörlüğü kitabını yayınlamıştır. 

Kautsky, genel olarak demokratik devrimle yani evrimci bir tarzda aşama aşama sosyalizmin gerçekleşmesinin mümkün olabileceğini, demokrasi dışı yöntemlerin, işçi ve emekçi kitleleri hazır olmadıkları ileri bir aşamaya geçirmesinin bir anda ihtilalle mümkün olamayacağını ifade etmiştir. Bu anlamda grev, genel oy hakkı, sosyal güvenlik, sendikal mücadele, toplu sözleşme, özgür basın ve Avrupa'da parlementer rejime işçi ve emekçilerin katılmasının önemli kazanımlar olduğunu ifade etmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ