Menteşe Beyliği' nin başkenti ...

Beçin, 
Menteşeoğulları Beyliği'nin idari başkentidir.
Muğla Milas ilçesi, Milas-Ören yolu üzerindedir. Ören'e 5 km uzaklıkta Mutluca (Beçin) Köyünde bulunur. Kale Bizans döneminde yapılmıştır. Menteşeoğulları Beyliği tarafından beyliğin idari ve askeri merkezi haline getirilmiş kale ile ünlüdür. Kale Menteşe oğulları döneminde onarım görmüştür. 

Menteşe oğulları Beyliği, hükümet merkezini savunması kolay olduğu için Beçin'e taşımıştır. Kaledeki asıl yerleşim 200 metre yukarıdaki iç kale bölümündedir.  

Beçin, Menteşe Beyliği son bulduktan sonra çok hızlı bir şekilde gerilemiş ve XVI. yüzyıl içinde, kentin nüfusu 700-800’e kadar düşmüştür. XVII. yüzyıl başında, Celali İsyanları döneminde ise, kent sakinleri tamamıyla iç kaleye çekilmişlerdir. 1950 yıllarında, kale içinde oturan son aileler de Beçin’ i terk etmiş ve 500m. kadar kuzeydeki yeni yerleşim yerine göçmüşlerdir. Bir Bizans şapeli, Menteşe oğulları döneminden Kara paşa medresesi, türbe, Ahmet Gazi Medresesi, Orhan Bey Cami, hamam, Bey hamamı, Kızılhan, Yelli Cami ve medresesi günümüze ulaşan yapılar arasındadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ