Meme bezinin radyografi ile incelenmesi, meme rontgeni ...

Mamografi,
(Mammografie)
Mamografi, düşük dozda çekilen bir meme rontgen filmidir. Memede, muayene ile saptanamayacak kadar küçük anormalliklerin tespit edilmesi amacı ile çekilir. Göğüs (Meme) Kanseri için yapılacak kontrollerden biridir.Memenin özel bir aletle filmi çekilir. Bu cihaza mamaografi denir.

Kişisel meme kontrolleri erken teşhis için her kadının ayın belirli bir günü kendisini muayene etmesi gerekir. Her ay düzenli olarak kendisini muayene eden bir kadın, memesinde ortaya çıkan bir kitleyi çok daha erken fark eder. 
Muayene sırasında fark edilmesi gereken değişiklikler;
Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik veya kitle,
Meme derisinde kalınlaşma, şişme, renk değişikliği,
Meme başında kalınlaşma, kızarıklık veya yara olması,
Memede veya meme başında içeri doğru çekinti olması,
Memenin şeklinde değişiklik,
Meme başlarının pozisyonlarında değişiklik,
Meme başında ortaya çıkan akıntı.

Meme, süt bezleri ve burada üretilen sütü meme başına taşıyan kanallardan oluşur. Bu süt bezleri ve kanalları döşeyen hücrelerin, yukarıda tanımladığımız şekilde, kontrol dışı olarak çoğalmaları ve vücudun çeşitli yerlerine giderek çoğalmaya devam etmelerine meme kanseri denir.

Göğüslerinde elle hissedilen, kitle ve ağrı şikayetleri bulunan kişilerde hastalığın teşhisini koymak ve tedaviyi planlamak amacıyla mamografi çekilir. Rutin incelemelerde, her meme için değişik açılardan ikişer tane film çekilir. Çekim yapılacak olan meme, teknisyen tarafından mamografi cihazının üzerinde bulunan iki tabaka arasına uygun şekilde yerleştirilir. Teknisyenin pedal ile üstteki tabakayı aşağıya indirmesiyle arada kalan meme sıkıştırılır ve çekim yapılır. Çekim sırasında filmlerin bulanık çıkmaması için kesinlikle hareket etmemek hatta kısa süreli olarak nefesi tutmak gerekir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ