Akdeniz yöresinde yetişen patatese benzer yumruları yiyecek olarak kullanılan bir bitki...

Kolakas,
(Colocasia), 
Gölevez,
Taro.
Patatesgiller ailesinden bolca potasyum barındıran bir bitkidir. Güney Anadolu' da yetişen, patatese ve yerelmasına benzer ve yumruları yiyecek olarak kullanılan otsu bir bitki. 
Gölevez, (Colocasia esculenta); 
Asya, Afrika, Orta Amerika ve Pasifik adalarında yaşayan insanların temel gıda kaynağıdır. Yılanyastığıgiller (Araceae) familyasından bolca potasyum barındıran kolokas olarak da bilinen bir bitkidir. Türkiye' de sadece Bozyazı ile Anamur arasında yetişir. Yaygın olarak bilinen adı Taro'dur. Otsu yapıda, bir yıllık bitki olup yaprakları fil kulağı şeklindedir. 

Botanik açısından yumrular korm ve yumrucuklar kormel olarak bilinir. Yaprakları devetabanı çiçeğinin yapraklarına benzer. Patates, yerfıstığı, muz, avokado, kivi gibi yumru bitkilerinden olup, tüketimi patates bitkisine benzemektedir. Patatesin gıda maddesi olarak kullanıldığı her yerde kullanılabilmektedir. Konserve, Püre, Un, Cips, Şehriye ve dondurulmuş gıda olarak değerlendirilir. Besin değeri ve verimi ve diyet besini olması açısından patatese oranla daha avantajlıdır. Ayrıca nişasta kaynağı içeriğiyle önemli bir enerji kaynağıdır.

Pişmemiş Gölevez' in yumru, yumrucuk, sap ve yaprakları kalsiyum oksalat kristalleri içerdiğinden buruk tattadır, çiğ halde yenilmez. Pişirerek bu kristalleri eritmek gerekir. Türkiye'de yetiştirilen yumruların dışı kahverengi içi ise beyazdır. Yaprakları ve sapları buharla pişirilerek kaynatılıp turşusu yapılan gölevez bitkisinin değerlendirilmeyen bir kısmı bulunmamaktadır.

Kolakas, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde yapılan yöresel bir yemektir. Kolakas' ın bir özelliği ise yıkanmaz yani yıkamadan soyunuz. Yıkadığınız zaman tıpkı bamya gibi sümükleniyor. Diğer bir özelliği ise soyulan bitkiyi bıçakla yararak rastgele doğruyorsunuz. Patatesin neredeyse iki misli büyüklüğünde, yumru bir bitki olan kolakasın kabukları tıpkı patates gibi soyulur.

Kolakas yemeği; 
Malzemeler:
800-900 gr. kolakas,
2 adet orta boy kuru soğan,
350-400 gr. kemikli koyun eti,
5 yemek kaşığı zeytinyağı,
1 çay kaşığı tuz, karabiber,
1 yemek kaşığı domates salçası,
4 su bardağı sıcak su, 1 adet limonunsuyu.
İri kemikli etleri ve zeytinyağını orta boy bir tencereye aktarın. 

Orta ısılı ateşte, sık sık karıştırarak 5-6 dakika, etler suyunu verip tekrar çekinceye kadar kavurun. Üzerine 2 su bardağı sıcak suyu hemen ekleyip kısık ateşte 25-30 dakika daha pişirin. İncecik doğradığınız soğanları ve salçayı ilave edip sürekli karıştırarak 2-3 dakika kadar kavurun. Tuz ve karabiberi de serpin. Yumuşayan etlerin üzerine yıkayıp süzdüğünüz kolakasları ekleyin. Limon suyunu ve 4 su bardağı sıcak suyu da tencereye aktarın. Orta ısılı ateşte kolakaslar iyice yumuşayıncaya kadar pişirip ocaktan alın. Sıcak sıcak servise sunun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ