Yozgat' ın Sorgun ilçesinde ünlü bir höyük...

Alişar,
Alişar Höyüğü,
Ankuwa.    
Yozgat ilinin Sorgun ilçesine bağlı köy ve bir höyük. Kapadokya bölgesindedir. 
Kazılarını Amerikalı arkeologlar yapmıştır.
MÖ 3000 yıllarından kalma çanak-çömlek gibi araçlar, bakır ve gümüşten az miktarda süs eşyasına rastlanmıştır. 

Höyüğün ilk kuruluşundaki hali (M.Ö. 3200 - 2600) dörtgen planlı, kerpiç duvarlı, düz damlı evleriyle basit bir köy görünümündedir. Bundan sonraki devirlerde şehrin iç kalesi olduğu, evlerin belirli bir plana göre yapıldığı ve bazılarında duvarların içten ve dıştan sıvandığı görülür. Bu devirde şehir surla çevrilmiştir. 

Yozgat' ın 45 km. güneydoğusunda, Yozgat- Sarıkaya İlçesi karayolu üzerinde bulunan ve kazılardan Mezopotamya ile kültür alış verişinin bu devirde başladığı anlaşılmıştır.  Alişar Höyüğü, geniş bir ovanın ortasında bulunmaktadır. Kuzey ve batısından Alişar Özü Çayı geçmektedir. Höyük, ovadan 7-8 m yüksekliğinde bir teras ile başlamakta daha üstte ise 23-24 m yüksekliğe kadar uzanan sivri tepe kısmı ile son bulmaktadır.

Bir çukura kurulan höyüğün eni 520 metre, boyu ise bir kilometreye yakındır. Bu höyük 1927 yılında Chicago Üniversitesi Şark Kurulu alman H.H. Wonder Osten başkanlığında bir heyet tarafından kazılmıştır. Bu kazılar 1935 yılına kadar sürdürülmüştür. Geç kalkolitikten itibaren Osmanlı dönemine kadar iskan gördüğü ortaya çıkarılmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ