İran' da Alevilere verilen ad...

Güranlar,
Aliallahiler,
Goranlar (Güranlar) da denilir. 
Gali Şiilerin Tasavvuf gelenekleri etkisi altında kalmış bir koludur. İnançlarında Manicilik, Musevilik ve Zerdüştlükten izler vardır. İmamlar hakkında aşırı fikirleri vardır. Onlarda Tanrısal özün Hülul ettiğine (cisimlendiğine) inanırlar. Özellikle Tanrı’nın Hz. İsa, Hz. Musa ve Hz. Davud gibi Hz. Ali’ de de tecessüm ettiğine inanırlar. Şah İsmail’ in bile Allah - Ali’ nin tecessümü olduğuna inanan Goranlardır.

Kuranı Kerim' in değiştirildiğine inanırlar. Mevcut Kuran’ı kabul etmez ve Hz. Osman tarafından değiştirildiğini savunurlar. Orijinal Kuran’ın bugünkünün 3 katı büyüklüğünde olduğuna inanırlar. Bu orijinal Kuran, bir imamdan ötekine geçmektedir ve sonunda 12. imam olan Mehdi’ye ulaşacaktır.

Ölümden sonra yaşam olmadığına, ruh göçüne inanırlar. Cennet ve cehennem kavramlarını ise bilgi ve bilgisizlik olarak yorumlarlar. Takiyye ilkesini kabul eder ve inançlarını saklarlar. Şafağın kırmızı renginin Kerbela’ daki İmam Hüseyin’in kanından olduğuna ve o olaydan önce şafağın kırmızı olmadığına da inanırlar.



Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ