Ege yöresine özgü, patlıcanla yapılan bir yemek...

Pabucaki,
Zimirnika,
Girit mutfağına ait yaz akşamları için ideal olan, hazırlaması kolay ve hafif bir zeytinyağlı.
Malzemeler; 4 adet orta boy patlıcan, 2 büyük soğan, 3 diş sarımsak, 2 çarliston biber, 1 tutam maydanoz (ince kıyılmış), 1 büyük domates (küp doğranmış), 1 tatlı kaşığı biber salçası, 1/2 çay kaşığı karabiber, 1/2 çay kaşığı pul biber, 1 çay kaşığı kadar toz şeker, Zeytinyağı.

Yapılışı;
Patlıcanların saplarını koparmadan boylamasına ortadan ikiye bölün. Bir büyük tencereye su doldurup kaynatıp tuz ekleyin ve patlıcanlar hafifçe yumuşayıncaya kadar orta ısıda pişirin (çok yumuşamasın). Sudan çıkarınca kabuklarına zarar vermeden bir kaşıkla içlerini çıkarıp iyice kıyın. Soğan, sarımsak ve biberleri küçük küçük doğrayıp zeytinyağında sararana kadar kavurun.Salça ekleyip bir dakika kadar daha kavurun. Kıyılmış patlıcan içlerini, domatesi, baharatları,tuzu ve şekeri ekleyip domatesler suyunu çekene kadar pişirin. Maydanozu ekleyip karıştırın. Sandal şeklindeki patlıcan kabuklarını bir fırın tepsisine dizip pişen harcı içlerine paylaştırın. Bir miktar salçalı su hazırlayıp tepsiye dökün. İsteğe göre üzerlerine domates dilimleri koyup 180 derece önceden ısıtılmış fırında 20 dakika kadar pişirin. Oda ısısında servis yapın.

Osmanlı mutfağından Pabucaki yapımı;
Malzemeler;
6 adet orta boy kemer patlıcan ,
20 adet mantar (yıkanıp, boylamasına üçe dörde bölünmüş) ,
2 adet orta boy domates (tavla zarı formunda küp doğranmış) ,
5 diş sarmısak (dövülmüş) ,
2 yemek kaşığı sızma zeytinyağı ,
1 çay kaşığı karabiber ve 1 çay kaşığı tuz.

Kızartmak için; 1 çay bardağı sıvıyağı,
Üzeri İçin; Yarım su bardağı taze kaşar peyniri (rendelenmiş),

Hazırlanışı;
Öncelikle patlıcanları alacalı alacalı soyalım. Tuzlu suda 15-20 dakika bekletelim ki, acısı çıksın. Daha sonra patlıcanları tuzlu sudan çıkarıp, yıkayalım ve bir kağıt havlunun üzerinde suyunu emdirelim.
Şimdi de patlıcanların ortalarını, tıpkı karnıyarık yapacakmışız gibi yaralım ve kızgın yağda her tarafını kızartalım.
Yıkayıp, boylamasına doğradığımız mantarları, ufak bir tavada sızma zeytinyağında diriliğini kaybedip, yumuşayıncaya kadar 8-10 dakika soteleyelim. Sonra içine dövülmüş sarmısakları ve doğranmış domatesleri ilave edelim. Yaklaşık 2-3 dakika sonra ateşten alalım. Tuzunu ve karabiberini ekleyelim. Daha sonra hazırladığımız bu mantarlı karışımı, ortası yarıp, kızarttığımız patlıcanların içine, tıpkı karnıyarık yapar gibi yerleştirelim.
Hazırladığımız beşamel sosu patlıcanların üzerine bir kaşık yardımıyla iyice yayalım.
Bütün patlıcanların hepsini bir fırın tepsisine yerleştirelim ve üzerine kaşar rendesi serpiştirerek, fırında 175 derecede 10 dakika kadar kızartalım. Sıcak olarak servise sunalım.

Sosun tarifi; Sosumuz için, öncelikle un ve yağı beraberce ufak bir sos tenceresine koyalım ve kavurmaya başlayalım. Unun rengi sararmaya başlayınca yavaş yavaş süt ilave edelim ve sürekli karıştırmaya devam edelim ki sosumuz topaklanmasın.
Bir taşım kaynadıktan sonra, sosun altını söndürelim. İçine tuz ve karabiber katarak, lezzetlendirelim.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ