Alman edebiyat eleştirmeni, düşünür, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısı...

Walter Benjamin,
Walter Benedix Schönflies Benjamin,
(1892 - 1940),
Alman edebiyat eleştirmeni, düşünür, kültür tarihçisi ve estetik kuramcısı.
Asimile olmuş bir Yahudi ailesinden gelmektedir.
1925 yılında, Frankfurt Üniversitesi'ne girdi. 

Alman Romantizminde Sanat Eleştirisi Kavramı adlı çalışmasıyla doktora derecesini aldı. Goethe'nin Seçmeci Yakınlıkları (1922), adlı yazısıyla başladı. Alman Tragedyasının Kökeni (1928) adlı yapıtıyla doruğa ulaştı.
Benjamin 1933 yılında yaklaşan felaketin farkında olarak Paris'e göç etti. Benjamin' in melankoli diye adlandırdığı, bilim savlarına ve deneysel bilgiye karşı kuşku duymuştur. Melankoli sanatçı Tanrı' nın gerçekliğine erişmenin umutsuz bir çaba olduğunu göstermek için alegoriler ve nükteler tasarlar. Barok trajik dramaları bu tavrın tipik bir örneğidir.

Tarih kuramı, Benjamin'in son ürünü olan Tarih Kavramı Üzerine, konusudur. Tıpkı estetik anlayışının ortodoks Marxçılıktan kopuşundan türemesine benzer biçimde, tarih görüşleri de gelişme düşüncesine beslediği inançtan yüz çevirmesine dayanır. Almanların Fransa’ yı işgal etmesi ve Paris’teki evini Gestaponun basması üzerine 1940 yılında Fransa’ nın güneyindeki Portbou kentine kaçtı. Burada polis tarafından Gestapoya teslim edileceğini öğrenince aşırı derecede morfin alarak intihar etti.

Ölümünün ardından denemelerinin çoğu kitaplaştırılan Benjamin'in diğer önemli yapıtları arasında Tek Yönlü Yol , (1928), Berliner Kindheit um Neunzehundert (1900'lerde Berlin Çocukluğu , 1950) ve Illimunationen (Aydınlamalar , 1961) sayılabilir.

Eserleri;
Brecht'i Anlamak, (1984)
Moskova Günlüğü, (2001)
Tek Yön, (1999)
Parıltılar, (1990)
Son Bakışta Aşk, (1993)
Pasajlar, (1995)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ