Jüpiter gezegeninin, uzayın en kızgın kayası olan uydusu...

İo,
Jüpiter gezegeni,
Diğer isimleri: Müşteri, Erendiz, Uğur.
Güneş’e uzaklık açısından beşinci gezegen. Aynı zamanda da kütlesi bakımından en büyük gezegen olan Jüpiter’in kütlesi, bütün gezegenlerin toplam kütlesinin 2,5 katıdır. Yer kütlesininse 318 katıdır. Yoğunluğu (1,3 gr/cm
³) nispeten düşük olduğundan, hacmi de Dünyadan 1.000 kez fazladır. 

Buna karşılık, Güneşten 1.000 kez küçüktür. 
Jüpiter’in ekseni çevresindeki dönüş hızının yüksek oluşu nedeniyle, biçimi büyük ölçüde yassıdır. Ekvator çapının 142.800 km olmasına karşılık, kuzey ve güney kutupları arasındaki uzaklık yalnızca 133.500 km’dir. Jüpiter’in kendi yerçekiminin oluşturduğu basınç, bir nükleer patlama başlatacak kadar geniş olmasa da, gezegen oluştuğunda açığa çıkan korkunç bir ısı doğurmuştur.  Günümüzde, yani oluşumundan 4,6 milyar yıl sonra bile, Jüpiter hala, Güneş’ten aldığı ışınımların iki katı ışınım yayar.

Jüpiter’in halkalarının yoğunluğu son derece düşüktür. Halkalarda yer alan parçacıkların büyüklüğü, ışığın dalga boyunun büyüklüğüyle orantılı, yani yalnızca birkaç mikrondur. Bu boyuttaki parçacıklar, kendilerini Jüpiter’in içinde bir sarmal haline getiren elektromagnetik etkiler altındadır.

Jüpiter' in uydularından bazıları:
İo, Europa, Ganymede, Callisto, Elara (Yedinci uydusu)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ