Samsun ilinde , önemli bir kuş alanı olan göl...

Çernek,
Çernek gölü, 
Ramsar alanı olarak tanımlanmıştır. Kızılırmak Deltasında, altısı doğu, birisi ise batı yakasında olmak üzere yedi adet göl vardır. Deltanın batısında yer alan Karaboğaz gölü' nün çevresindeki sazlık ve bataklık alanlarda yer alan göller ise Balık gölü, Ulu göl, Uzun göl, Çernek gölü, Liman gölü, Gıcı gölü ve Tatlı göl' dür.  

Kumlu boğaz ve kazak yarması boğazları uzun göl ile çernek gölü arasında geçişi sağlar. Kışın bu iki göl bitişiktir. Bu iki boğaz kuruyunca göllerin birbiri ile irtibatı kesilir. Bunlardan Balık gölünün denizle bağlantısı vardır. Göllerin suları tatlı denebilecek kadar az tuzludur. Sadece, denizle bağlantısı olan Balık Gölü'nde denizden su girişinin olduğu dönemlerde tuzluluk artıyor. Çernek gölü ile gıcı gölü arasında Ayan adası vardır. Gıcı gölü ile tatlı göl arasında Ay bedri adası vardır. 

Çernek gölünün ayakları olan Balçık gölü ve Çanlı göl'dür. Çernek gölü ve çevresi 1979 yılında Orman Bakanlığınca Yaban Hayatı Koruma Sahası ilan edilerek avcılık tamamen yasaklanmıştır. Kazak yarması olarak adlandırılan boğaz Bursa’daki Apollon gölü kenarındaki Rus Kazaklarının balık tutmak için Bafra’ ya geldiklerinde kayıklarını gölden göle geçirmek için kazma, kürek elle yapmış oldukları kanala verilen ad.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ