İsveç' te Dünyanın en kaliteli mavi buzlarının çıkarıldığı nehir...

Torne,
Torne Nehri, 
İsveç’in Jukkasjarvi bölgesindedir. Torne nehrinden mavi renkli buz çıkarılmaktadır. Norveç' te doğup, saf ve duru suyu 600 km. boyunca Lapland'i baştan sona geçen Torne nehrinin yolculuğu İsveç' in kuzeydoğusunda denize dökülerek son bulur. İstanbul' da Magic Ice adlı müze yapımında kullanılan mavi renkli buz bu nehirden temin edilmiştir.

Dünyada Norveç, İsveç gibi soğuk iklimli ülkelerde bulunan Magic Ice (Sihirli Buz Müzesi) İstanbul’da 2010 yılında hizmete girmiştir. İstanbul, Bayrampaşa'da Forum İstanbul adlı alışveriş merkezinde yer alır. Dünyada ılıman iklimli bir ülkede kurulan ilk Buz Müzesi' dir. 365 gün boyunca ziyaretçilerine kutupları yaşatmak fikrinden yola çıkılarak gerçekleştirilen proje, 1412 metrekarelik alanda, 700 metrekaresi özel soğutmalı kapalı alan olarak inşa edilmiştir.

İsveç;
İsveççe: Sverige, İng. Sweden; İsveç Krallığı (Konungariket Sverige), 
Baltık Denizi kıyısında, Finlandiya ile Norveç arasında yer alan Kuzey Avrupa ülkesidir. Yaklaşık 9 milyonluk bir nüfusa sahiptir. Yüzölçümü: 449,964 km²' dir. Para Birimi İsveç Kronu'dur. Resmi dili İsveççe'dir. Fransızca, Almanca ve Fince de konuşulmaktadır. Ancak küreselleşmenin etkisiyle İngilizce çok yaygın bir biçimde konuşulmaktadır. Başkenti Stockholm' dür. Finlandiya' dan sonra en çok göl bulunan ülkedir. Toplamda 96.000 gölü bulunmaktadır.  Avrupa Birliği (AB) üyesidir.     

İsveç idari olarak 21 ilden meydana gelir.; Blekinge, Dalarna, Gavleborg, Gotland, Halland, Jamtland, Jönkoping, Kalmar, Kronoberg, Norrbotten, Örebro, Östergotland, Skane, Sodermanland, Stockholm, Uppsala, Varmland, Vasterbotten, Vasternorrland, Vastmanland, Vastra Gotaland.  

Başlıca şehirleri Stokholm, Göteborg ve Malmö'dür. Uluslararası tanınan şirketleri arasında şunları sıralamak mümkün: Volvo, Saab, Atlas Copco, Ericsson, Sony Ericsson, Ikea, Absolut, Scania. Ayrıca gelişmiş bir müzik endüstrisi bulunmaktadır. Uluslararası arenada tanınanları Arch Enemy, ABBA, Roxette, The Cardigans, Opeth.

Buz Otel, İskandinavya (Finlandiya, İsveç, Norveç) ve Kuzey Amerika'da (Alaska, Kanada) bulunur. Otelde dış ortam sıcaklığı –30 °C civarındayken iç sıcaklık –5°C kadardır. Misafirler normalde otelde sadece 1 gece geçirirler. Akşam barda vodka, buz bardaklarda servis edilir. Yine buz blokların üzerine serilen postekilerin üzerinde, uyku tulumlarında uyunur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ