İzmaritgillerden, boz renkli, beyaz etli bir balık...

Karagöz,
Karakulak.
(Diplodus Vulgaris)
(Diplodus sargus ya da Sargus sargus)
İzmaritgillerden, beyaz etli bir balık.
Atlas Okyanusu, Akdeniz ve Karadeniz'de çok bulunur. 25-30 cm. uzunluğunda, enli ve kır renklidir. İri, kısa kafalı ve kuyruk yüzgeci çatallıdır. Çeneleri bir dizi kesici dişle kaplıdır. Eti çok beğenilir. 

Eti son derece lezzetli olan karagözün tavası, ızgarası ve buğulaması makbuldür. Kiremitte fırını da yapılır. Ekim ve kasım en lezzetli olduğu aylardır.

Denizlerimizde, karagöz, baltabaş karagöz, sivri burun karagöz diye adlandırılan üç türü yaşar.
Son derece lezzetli ve makbul olan karagöz balığının gövdesi yuvarlağa yakın derecede elips şeklinde ve yassıdır. Ağzı küçük olmasına rağmen kuvvetli çeneleri ve dişleri vardır. Ön dişleri kesici, arka ve yanlardaki azı dişleri ezici, öğütücü olarak işlev görürler. Dişlerinin yapısı sayesinde karagözler sert deniz kabuklarını, midyeleri kolaylıkla kırarak yerler. Takımda kullanılan iğneleri de kolaylıkla açıp, kırabilirler.

Gelişmiş sırt, kuyruk, karın ve anüs yüzgeçleri sayesinde fevkalade manevra yeteneğine sahip olan karagözlerin gövdeleri sert pullarla kaplıdır. Bu pullar gövdeye gayet iyi intibak etmiştir. Solungaç kapağından kuyruğuna kadar uzanan yanal çizgisi vardır. Sırtı koyu gri olan karagözün yan taraflarında karnına dikey olarak inen koyu çizgiler bulunur. Yanları gümüşi gri, göğsü kısmen beyaz, karnı beyazdır. Kuyruk yüzgecinin dibinde isparozda olduğu gibi nokta şeklinde koyu bir leke bulunur. Yüzgeçleri siyaha yakın koyu renktedir. Karagöz avında başta midye olmak üzere, deniz solucanı, çağanoz, hamur, karides, sülina ve akyemler kullanılır.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ