İzmarit balığı ...

Sırtar,
İzmarit.
(Maena smans),
Denizlerimizin yerli balıklarındandır. Küçüklerine kancur, büyüklerine kanal izmariti, papuç denir. Boyu ortalama 15 santimetre, dişileri daha küçük olur. Hareketli ve kurnazdır. Yaz aylarıda sahillere kadar sokulur. Üst, ön dikenleri tehlikelidir. Batar ve yara yapar. 10-12 yıl yaşayabilir. Erkekleri 3, dişileri 2 yaşında olgunlaşır. 

Balık yumurtaları, yavruları ve yosunlarla beslenir. Eti beyaz ve lezzetlidir. Bol tüketilir. İzmarit balıkları, genellikle kayalık ve yosunluk yerlerde bulunurlar. Kışın denizin derinliklerini severler, 120 m. derinliğe kadar inebilirler. Yazın kıyılara yayılırlar. Bazen sığ suda gözle görülüp, takip edilebilirler. Tüm denizlerimizde bulunurlar. Hem kurnaz, hem de çok kıskanç bir balıktır. Kurnazlığını, yemleri aşırmasından anlamak mümkündür. Ama büyük balıklar için iyi bir yemdir. Aç gözlü bir balık olmamasına rağmen, kıskanç bir balık olduğundan, genellikle bu nedenle, yemi almış bir başka izmaritin yanında oltaya takılırlar.

İzmarit en iyi ilkbahar ve sonbahar aylarında avlanır. Sabah saatlerinden başlayarak geç vakte kadar oltaya gelir. İzmarit en çok midyeyi sever. Bunun hemen arkasından kaya kurdu gelir. Ancak bunları bulamadığınız zamanlarda, karides, teke, tavukgöğsü ve akyem ile yakalamanız da mümkündür.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ