İzmir'in meşhur balık çorbası ...

Trança,
Trança kellesi çorbası.
Trança, İzmaritgillerden, kemikli bir balık. 
Özellikle sıcak denizlerde yaşayan, pullu, esmer renkli, beyaz etli, kemikli bir balık (Pagrus ehrenbergii). İzmaritgiller familyasından, 75 cm kadar uzunlukta, Ege Denizi'nde yaşayan, er dişi bir balık türü.

İzmir'in diğer çorbaları;
Domatesli şehriye çorbası, Heybeli çorba, İşkembe çorbası, Mutafacık çorbası, Pirinçli domatesli çorba, Sade pirinç çorbası, Sade şehriye çorbası, Tarhana çorbası, Tırkış çorbası, Trança kellesi çorbası, Un (uğmaç) çorbası.

Terbiyeli bir balık çorbasının yapılışı;
Malzemeler;
1 Kilo Has Kefal , 
3 litre su, 
1 orta boy patates, havuç, soğan, 
1 orta boy kereviz
1 orta boy domates, kabak
1 diş sarmısak
1 tutam maydonoz
2 adet defne yaprağı
1 çay kaşığı karabiber, tuz

Terbiyesi için;
2 Yumurta sarısı,
1 Limonun suyu,
1 çorba kaşığı un,
İyi temizlenmiş bir kiloluk Has Kefal,

Yapılışı;
Üç litre su ve bir çorba kaşığı tereyağ konmuş kapaksız bir tencerede yirmi dakika haşlanır. Pişen balık kevgirle ayrı bir kaba alınır ve haşlama suyu süzgeçle başka bir tencereye aktarılır. Defne ve maydanoz yaprakları bütün olarak, diğer tüm sebzeler zar büyüklüğünde doğranarak tencereye alınıp, kapağı kapatılarak orta ısıda haşlamaya bırakılır.

Bu sırada soğumuş olan balığın derisi ve kılçıkları itinayla temizlenerek lop etleri kuş başı iriliğinde ayrılır. Sebzeler yumuşadıktan sonra tencere içindeki defne ve maydonoz yaprakları atılır, balık etleri tencereye alınarak ocak kısılır.
Çelik veya porselen bir kapta iki yumurta sarısı, bir fiske tuz, bir limonun suyu ve bir çorba kaşığı un çırpma teliyle çırpılır. Homojen hale gelen karışıma, kaynamakta olan çorba suyundan bir kepçe ile azar azar ilave edilerek karıştırmaya devam edilir.

Daha sonra ocağın ısısı yükseltilir ve bu karışım bir süzgeç ile tencereye ilave edilerek ocak derhal kapatılır. Küçük bir cezve içinde bir kahve fincanı zeytinyağı kızdırılır, içine bir tatlı kaşığı kekik ve bir tatlı kaşığı arzuya göre acı veya tatlı kırmızı toz biber ilave edilerek yakmadan ocak kapatılır. Kaselere dağıtılan çorbanın üzerine bu sostan birer tatlı kaşığı konularak, ızgara edilmiş çavdar ekmeği ilr servis yapılır. Afiyet Olsun.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ