Mide iltihabı...

Gastrit, 
Akut Gastrit, ani olarak ortaya çıkan mide iltihabıdır. Gastrit akut, akut mide iltihabı, mide iltihabı olarak da adlandırılır. Midenin iç yüzündeki zarın iltihaplanması sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Mide iltihabı veya mide nezlesi de denir. Midenin iç yüzündeki belirli bir kısmın aşınması sonucu meydana gelen yaraya da  mide ülseri denir. 

Çoğunlukla yaşlı kişilerde görülen körelmeli gastrit, mide mukozasının yozlaşmasının sonucu oluşur. Mide içeriğinin istemimiz dışında yutma borusunun içine doğru, bazen de gırtlağa kaçmasına reflü denir. 

Nedenleri: İlaçlar, alkol, korozif ( yakıcı ) maddelerin alımı, aşırı stres, beslenme alışkanlıkları.
Risk faktörleri : Non-steroid antienflamatuar ilaç kullanımı ( NSAID ) Aşırı alkol kullanımı Büyük cerrahi girişimler , kafa travması , böbrek yetmezliği , karaciğer yetmezliği , solunum yetmezliği ve ağır psikolojik stresler

Risk faktörlerinin kontrol altına alınmasıyla koruma sağlanabilir.
Belirtiler : Hıçkırık, hazımsızlık, iştah kaybı, bulantı, kusma, kanlı kusma, koyu dışkılama, midede yanma-ekşime.
Tanı/Teşhis: Üst ve alt sindirim sisteminin görüntülenmesi, dışkı tahlili, gastroskopi (midenin endoskopik olarak görüntülenmesi), tam kan tahlili yolu ile teşhis konulur.

Tedavi:
Tedavi, hastalığa sebep olan faktörlere göre belirlenir. Anti-asitler veya diğer mide asidini azaltan veya nötralize eden ilaçlar belirtileri önleyebilir ve iyileşmeyi ilerletebilir. Mide asidi üretimini azaltan ilaçlar hastanede yatan hastalara verilebilir. Çoğu mide iltihabı tedaviyle çabuk iyileşir. 

Gastrit belirtileri iki veya üç günden fazla uzarsa, kanlı kusma veya kanlı dışkılama gelişirse vakit kaybetmeden doktora başvurmalısınız. Gastrit kansere neden olmaz fakat kansere yatkınlığı vardır. Gastrite Trabzon hurması- Cennet meyvesi diye bilinen meyve iyi gelmekte olduğu bilinir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ