Kafkas müziğine özgü bir tür davul...

Doli,
(Gürcüce: დოლი), 
Gürcü davulu.
Gürcistan’da ve Kafkasya’da kullanılan vurmalı bir çalgı. 
Yüksek gövdeli, bu yükseklik gövdenin yarıçapının üç katı olan bir davuldur. İki tarafı da deri kaplı, silindirik gövdelidir. 

Omuza asılarak veya asılmadan koltuk altına sıkıştırılırak veya oturarak avuç içi ve parmaklar aracılığıyla çalınır. Güçlü efekt elde etmek için merkeze ve piyano efekti elde etmek için kenarlara vurulur. Doli yaygın olarak erkekler tarafından çalınır. Performansta, doli dansın ritmini belirler. Doli, genellikle çonguri, çiboni, salamuri, buzika ve duduki gibi diğer bölgesel çalgılar eşliğinde çalınan bir çalgıdır.

Bilinen Kafkas-Gürcü halk çalgıları;
Panduri, çonguri, baspanduri, çiboni, dabali bani, buzika, salamuri, garmon, doli.

1992 yılında Karadeniz Oda Orkestrası adı ile kurulan Tekfen Filarmoni Orkestrası, sanatın beşeri farklılıkları nasıl bir zenginliğe dönüştürebildiğinin mükemmel bir örneğidir. 
Üç Denizin Sesi lakabıyla da anılan orkestra; Suriye'den Ut, İran'dan Tar, Bulgaristan'dan Kaval, Rusya'dan Domra, Kazakistan'dan Kılkobuz, Azerbaycan'dan Kemança, Ukrayna'dan Bandura, Gürcistan'dan Salamuri, Özbekistan'dan Çang, Yunanistan'dan Buzuki, Türkiye'den Ney, Bağlama ve Kanun gibi çeşitli otantik çalgılara ve onlar için yazılan eserlere de yer vermiştir. Orkestranın daimi şefliğini, orkestranın fikir babası ve kurucu şefi Saim Akçıl sürdürmektedir.


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ