İzmaritgillerden bir balık cinsi ...

Melanur,
Melanurya,
Melanurya Balığı,
Melani, Melanar, Minanir,
Latince, Oblada melanura,
İng. Saddled seabream.
Sparidae familyasından olan Melanurya balığı ortalama 20-25 cm. boyunda olup maksimum 30 cm. dir. 

Vücut yanlardan hafifçe basıktır. Yan çizgide 68-72 pul bulunur. Ağız küçüktür, kuyruk yüzgecinin sağ kısmının her iki tarafında koyu siyah bir leke bulunur. vücudun üzerinde boyuna 7-8 tane siyah bant vardır. Vücudun üst tarafı siyah, alt tarafı gümüşidir. Marmara, Ege ve Akdeniz'in 2-3 metre sığ sularında, su yüzeyine yakınlarda, fazla göç etmeden yaşar. Diğer mercan türlerinden farklı olarak, İzmarit ve Karagöz balığı gibi sualtı bitkileriyle beslenen otçul bir balıktır. Karagöz ve izmarit balıkları gibi, bunun da, kuyruğunun kaidesinde siyah bir yolu vardır. Fakat azı dişlerinin olmaması ile onlardan ayrılır. Karagöz balığıyla aynı derinliklerde rastlanan sevimli bir küçük balıktır.

Üremesi bahar sonuna kadar sürer; yumurtalarını denize bırakır. Mikro planktonlarla beslenen yavrular, yaz sonunda olgunlaşır. Eti bütün mercan ailesi gibi beyaz ve lezzetlidir. Ancak az avlanıldığı ve taze tüketildiği için ekonomik değeri fazla değildir. Uzatma ağları, Trol, Iğrıp, Manyat, Olta ile avlanır. Melanur genelde kayalık, taşlık ve kumluk yerlerin birleştiği yerlerde kıyıya yakın yaşayan balıklardır. Ada etraflarında veya mağara girişlerinde sürüler halinde yaşarlar. Gece ve gündüz aktiftirler. Balıkçılara göre bu balık kırmızı ve beyaz renge duyarlı olup balık dünyasında levrekten daha dikkatli ve zeki bir balıktır.

Önerilen Melanurya avlama tekniği; 
Bir iki gün önceden 3-5 ekmeği deepfreeze veya buzluğa koyup ekmeği dondurumuz.Ava çıkılacağı zaman yeterince en az iki ekmek yanınıza alınız. Genellikle melanur taşlık yerlerde olduğu için sıtınızı buralarda çekmeyi denemelisiniz. Ekmekten bir lokma alıp ( bot hareket halinde iken) elinizle suya ufalayarak devam edin. Sırtı için hazırladığınız silikon yem tam bu ufaladığınız ekmeğin üzerinden geçerken, ekmeği yemek için aşağıdan melanurlar silikona geliverir. Bu tekniğin hiç kaçarı yok. Yeterki silikonunuzun rengi bordo veya turuncu olsun. 0.25 misinayı, 20 metre salın. Melanur çok ürkek balıklardır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ