Şanlıurfa kentinin eski adlarından biri...

Ruha,
Edessa,
Orhoe (Orhai),
Ur, Urelkeldaniyn,
Vodina (Edessa),
Kaliroe,
Urfa, Büyük İskender’ in fethinden sonra Makedonyalılar bu şehri vatanlarındaki Edessa (Vodina) kasabasına benzeterek bu adla anmışlar. 

Akarsuları güzel  anlamına gelen Kaliroe olarak adlandırmışlar. Araplar da Kaliroe isminden esinlenerek buraya Ruha ismini vermişlerdir. Şanlıurfa, Nuh Tufanı' ndan sonra yeryüzünde kurulan ilk yedi yerleşim merkezinin ilkidir. Hz. Adem' ın çiftçilik yaptığı, Hz. İbrahim Halil, Hz. Eyyüp, Hz. Şuayp, Hz. Elyasa gibi peygamberlerin yaşadığı bu bölge bugün Peygamberler Şehri diye anılmaktadır. 

Hatta Hıristiyanlar, Hz. İsa' nın mendilinin Şanlıurfa' da bulunmuş olmasından dolayı buraya Dir Mesih adını vermişlerdir. 

Urfa ilinin ilçeleri; 
Akçakale,
Birecik, Bozova,
Ceylanpınar,
Halfeti, Harran(Haranki), Hilvan,
Siverek, Suruç ,
Viranşehir.

Suruç, Harran, Viranşehir - Ceylanpınar, Halfeti, Hilvan ve Bozova ovaları Türkiy'nin de en önemli ovalarıdır. 
Karacadağ, Tektek, Takırtukur, Susuz, Germuş, Nemrut, Şebeke, Arat dağları en önemli dağlarıdır. 
Fırat Nehri, Culap Suyu, Habur Nehri en önemli nehirleri ve Atatürk Baraj Gölü, Halil ür Rahman Gölü, Aynzeliha Gölü de en önemli gölleridir.

Şanlıurfa Yemekleri;
Ayran çorbası, çağala aşı, pakla aşı, hıttı bastırması, sarımsak aşı, isot çömleği, erik tavası, semsek, has (marul) dolması, mımbar, acır bastırması, masluka, lebeni, borani, duvaklı pilav, etli köfte (çig köfte), haş haş kebabı, kemeli kebap, tike kebabı, tepsi kebabı, frenkli (domatesli) kebap, kemeli cacık, bostana, koruk salatası, katmer, aşır aşı, paliza, şıllık, haside, kuymak, zingil, paliza.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ