Osmanlı mutfağına özgü, etli ayva yemeği...

Seferceliye,
(Seferceliyye)
15 yüzyıldan kalma bir Osmanlı yemeği. 
Etli Ayva Yemeği.
Malzemeler:
750 gr. kemiksiz kuzu eti
2-3 adet ayva
75 gr. tereyağı

1 çorba kaşığı bal
50 gr. badem
(Arzu edildiği kadar) kayısı
1 çorba kaşığı toz şeker
Sıvı yağ
Tuz
Kara biber.

Hazırlanışı:
Tencerenizi ateşe koyun. Az yağ refakatinde, etleri atıp, çok kısık ateşte suyunu salana kadar şöyle bir çevirin. Yalnız, etleri karıştırmayı ihmal etmeyin. Beri yanda, ballı suyu hazırlayın.
Ayvalar’a gelince… Ayvaları önce bol su ile yıkayın. Ayvaların her iki uçtan sap kısımlarını ayıkladıktan sonra, önce ikiye, daha sonra da dörde dilimleyin. Elbette, ayvaların iç kısımlarının dikkatle oyulması gerekiyor.

Tenceredeki etler suyunu çekmeye başlayınca, tuzunu ve kara biberini ayarlayın. Etler rengini alınca da, hazırladığınız ballı suyu katın. Ve, etleri pişirmeye devam edin.
Bir tavada tereyağını kızdırın. Ayva dilimlerini hemen eriyen tereyağında kızartın. Üzerlerine toz şeker serpin. Bu arada, kızarmakta olan ayva dilimlerini alt üst etmeyi unutmayın. Ayvalar kızarınca, renkleri iyice kahverengiye dönen etlerin üzerine alın. Tavada kalan yağı da, aromalı olarak etin üzerine boca edip 5 dakika daha pişirin. Bademleri, az kızmış ayçiçek yağında kavurun. Bademler az dönünce, kupkuru kayısıları ilâve edin. Bir taşım kaynatın ve bu karışımı ete katın. Bu müstesna yemeği ikram ederken, ayvaları servis tabağının kenarlarına asker nizamında dizin. Etleri ortaya alın. Bademleri kayısı sosunu da etlerin üzerine süs olarak serpin.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ