Çin' in güneybatısında yaşayan ve "Yiler" de denilen bir halk...

Lololar,
Çin Halk Cumhuriyeti, nüfus sayımlarına göre dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesidir. Kuzeyinde Moğolistan, kuzey doğusunda Rusya ve Kuzey Kore, doğusunda Sarı Deniz ve Doğu Çin Denizi, güney doğusunda Güney Çin Denizi, güneyde Vietnam, Laos, Birmanya, Hindistan, Bhutan ve Nepal, güney batıda Pakistan, Afganistan, Tacikistan, Kırgızistan ve Kazakistan ile çevrilidir. 

Çin sözcüğü sıklıkla Çin Halk Cumhuriyeti anlamında kullanılır. Başkenti Pekin'dir. Halen 24 ülke ve Tayvan tarafından tanınmamaktadır. Çin' in, önce de yaklaşık 5000 yıl geriye uzanan bir 'yazılı tarihi' vardır. Bununla birlikte üzerinde ideografik çizimlerin bulunduğu yaklaşık 6000 yıl öncesine ait kalıntılara ulaşılmıştır. Günümüz medeniyetinin temel taşlarını oluşturan kâğıt, barut, pusula ve matbaacılık gibi pek çok buluşun kökenleri Antik Çin medeniyetine dayanmaktadır.

Uzun bir geçmişe ve 6 milyondan fazla nüfusuna sahip olan Yi etnik grubu, ülkenin güneybatısındaki Yunnan, Sichuan ve Guizhou eyaletleriyle Guangxi Zhuang Özerk Bölgesi'nin kuzeybatısında dağınık bir şekilde yaşıyor. Yi etnik grubuna mensup insanların yaşadığı bölgelerde dimdik dağlar ve birbirleriyle kesişen nehirler dikkat çeker. Yüksek dağlar ve derin vadiler arasında dağılan göller ve havuzlar güzel bir manzara oluşturuyor. Yi etnik grubunun kendi dili ve yazısı vardır. Han-Tibet dil ailesine bağlı Tibet-Burma dil grubuna ait Yi dilinin 6 lehçesi var. Yi dilinde yazılan ve bugüne kadar süre gelen tarih kitapları ile edebi, tıbbi ve eczacı eserler ve Yiler arasında dilden dile dolaşan sözlü edebi eserleri zengin içeriğe sahiptir. Esas olarak tarımla geçinen Yiler, bazı bölgelerde hayvancılıkla da uğraşıyorlar. Çin'in güneybatısındaki Yunnan eyaletinin Chuxiong Özerk İli'ne bağlı Yongren ilçesinde yaşayan Yi milliyeti, Çin ay takvimine göre, yılın birinci ayının 15. günü "Kıyafet Yarışması Festivali" düzenliyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde 56 milliyet yaşamaktadır.
Bunlardan en büyük grubu, %91’lik nüfusuyla Han milliyeti oluşturmaktadır. Han milliyeti dışında 55 etnik grup daha vardır. Bunlar, Zhuang (16.1 milyon), Mançu (10.6 milyon), Hui (9.8 milyon), Miao (8.9 milyon), Uygur (8.3 milyon), Tujia (8 milyon), Yi (7.7 milyon), Moğol (5.8 milyon), Tibet (5.4 milyon), Bouyei (2.9 milyon), Dong (2.9 milyon), Yao (2.6 milyon), Kore (1.9 milyon), Bai (1.8 milyon), Hani (1.4 milyon), Kazak (1.2 milyon), Li (1.2 milyon) ve Dai (1.1 milyon) milliyetleri oluşturmaktadır. En düşük nüfusa sahip olanları ise, Monba (8923), Oroqen (8196), Derung (7426), Tatar (4890), Henzen (4640), Lhoba (2965) milliyetleridir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ