Sicilya kökenli New York mafyasına üyeleri tarafından verilen ad...

Cosa Nostra,
Mafya denildiğinde genellikle akla tek bir örgüt gelir. Cosa Nostra ve Sicilya.
Sicilya' ya has Mafya örgütleri;
Cosa Nostra (Sicilya Mafyası),
Camorra (Napoli Mafyası) ,
Ndrangheta (Calabria Mafyası) 1850 yılından beri varlığını sürdürüyor.

Roberto Saviano’nun kaleme alarak ölüm kontratına imza attığı büyük örgüt Camorra ise Sicilya Mafyası’nın şöhretine çoktan ulaştı. Bunların dışında Stidda ve Unione Corsa gibi genç mafya grupları da İtalya’da seslerini yükseltmeye başlamışlar. Bunlardan en büyüğü, Cosa Nostra; Sözcük anlamı Bizim Mesele ya da Bizim İş olan Costa Nostra 1950 yılına kadar seyrek bir yapılanma içindeydi. Küçük mafya ailelerinden oluşan bu örgütün ABD’deki mafyayla ilişkileri sıkı değildi. 

1958 yılında mafya aileleri arasındaki çatışmaları önlemek için, ABD’de Şanslı Luciano’nun önderliğinde bir komisyon (Copa) kuruldu. Copa kuralları koyuyor, anlaşmazlık durumlarını önlüyordu. Kurallar tanınmış isimlerden Tommasso Buscetta, Badalamenti ve Küçük Kuş Salvatore Greco tarafından belirleniyordu. Copa’da on mafya ailesi vardı. 

Ancak 1970 yılına gelindiğinde bu yapı üçlü bir yapıya dönüştü. Guentano Badalamenti, Stefano Bondate ve Carleonelerin başı Luciano Leggio. Leggio 1974 yılında tutuklandıktan sonra yerini Salvotore Riina aldı. 1978 yılında tekrar örgütlenen Copa, 1981-1983 arasındaki Büyük Mafya Savaşı ile dağıldı. Salvatore Riina ve Bernardo Provenzaro’nun başında bulunduğu Carleone’ler savaştan galip çıktılar. Riina, Büyük Soruşturma adıyla bilinen mafya karşıtı büyük operasyon sonrasında, 1994 yılında tutuklanana kadar Copa’nın lideri olarak kaldı. Onun liderliğindeki yıllara Toto Riina dönemi deniyor.

Kendilerini Onurlu Topluluk olarak adlandıran Cosa Nostra’nın örgütlenmesi, modern bir
 şirket örgütlenmesini andırıyor.
Capofamiglia (Don/Baba /Patron)
Consigliere (Danışman/Babanın sağ kolu)
Sotto Capo (İkinci Başkan)
Capodecina (Kaptan/Capo)
Uomini D’onore (Onur Adamı/Asker)

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ