Mondros Mütarekesi sonrasında İstanbul' da Rumların kurduğu ayrılıkçı örgüt...

Mavri Mira,
İstanbul'daki Rum Patrikhanesi tarafından kurulan bu cemiyet, Bizans İmparatorluğu'nu yeniden canlandırmak ve Ege Bölgesi'nde ilerleyen Yunan ordusuna yardımcı olmak amacını güdüyordu. Yunan Kızılhaç, Resmi Göçmenler Komisyonu, Rum okullarındaki izcilik kurumları, Mavri Mira'nın emrinde çalışıyordu.

İstanbul Rum Patrikhanesi’nde Mavri Mira unvanıyle oluşan heyetin görevi vilayetler dahilinde çeteler teşkil ve idare etmek, mitingler ve propaganda yapmaktı. Yunan kızılhaçı, bu heyete bağlı bulunuyordu. Vazifesi görünürde insanî bir perde altında ihtilâl tertibini hazırlamaktı. Bu suretle tıbbî ilâç ve sağlık için gerekli olan malzemeler adı altında silah, cephane, teçhizatı memleketimiz dahiline sokmaktı. Resmi göçmen komisyonu, Mavri Mira heyetine bağlıydı. İstanbul Patrikhanesi ve Yunan Konsoloshanesi silah ve cephane deposu halini almıştı. Kiliseler ibadet yeri olmaktan ziyade, askeri anbarlar gibi kullanılıyordu. Rum mekteplerinin izci teşkilatları, tamamen Mavri Mira heyeti tarafından idare olunuyordu. Istanbul’dan başka özellikle Bursa, Bandırma, Kırkkilise, Tekfurdağı çevresinde ve diğer yerlerde, yirmi yaşını geçmiş gençler de içlerinde bulunmak üzere izci teşkilatına giriyorlardı. Samsun ve Trabzon silah vesairenin dağıtım yeriydi. Ermeni Patriki Zaven Efendi de Mavri Mira heyeti tarafından elde edilmişti.

Pontus Rum Cemiyeti;
Yunanistan'ın milli örgütü olan ve Yunanistan'ın 1829 yılında bağımsız olmasını sağlayan Etniki Eterya Cemiyeti Tarbzon ve dolaylarında bir Rum Pontus Devleti kurmak amacıyla Pontus Rum Cemiyeti'ni meydana getirdi.

Kordos Cemiyeti;
Yunanistan tarafından İstanbul'da Rum Göçmenleri Merkez Komisyonu adıyla kurduruldu. Derneğe İstanbul, Trakya, Trabzon, Marmara kıyıları ve İzmir gibi yörelerde düzeni bozma, Yunanistan'dan gelen özel görevlileri Rum göçmeni göstererek Doğu Karadeniz dolaylarına yerleştirme, bu yörelerdeki Rum azınlığı sayıca çoğaltam görevi verilmiştir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ