Bir elma cinsi...

Alyanak,
Elbistan' da en büyük ve en ağır elmadır. Tokat yöresine ait olan lezzetli bir elma çeşididir. Alyanak Elma nadir bir çeşit olup yüksek rakımlı bölgelerde yetişir. Bir tarafı kırmızı olup diğer tarafı al olmayan elmalara halk arasında alyanak denir.

Elma Cinsleri;
Alyanak, Amasya, Arapkızı, 
Badik,
Çadır, Çakıldaklı, Çıngıldaklı,
Demir elması (Kışlık, mayhoş, irice, yuvarlak ve konik)
Ekşi Elma, Elifli, Elstar,
Ferik (gevrek bir elma),
Gelin Elma, Golden (Kışlık, meyvesi orta iri ve konik),
Hasan, Hüryemez (Kışlık, meyvesi çok iri, basıktır),
Jonathan (İri, silindirik ya da konik biçimdedir.),
Kalvil (Sarı renkli), Kedibaş.
Mehrani,
Niğde,
Osmanbey (Yeşil kabuklu, ekşi),
Pamuk, 
Pehrizoğlu, Pestevrek, Piraziz,
Renet (Kanada),
Starking (Kışlık, meyvesi iri, yuvarlak konik, sarı üzerine kırmızı, seyrek noktalı ve parlaktır).
Tavar, 
Yağlıkızıl, Yer Elması.

Elma (Malus domestica):
Gülgiller (Rosaceae) familyasından kültürü yapılan bir meyve türüdür. Eski Türkçe' de alma diye bilinen adının, meyvenin rengi olan "al - kırmızı' dan geldiği bilinmektedir. Elmanın ilk olarak Kuzey Anadolu' da, Güney Kafkaslar, Rusya' nın güney batısında kalan bölgeler ve Orta Asya'dan bütün dünyaya yayılmıştır. Besin değeri çok yüksek olan bir meyvesi vardır. 

Elma Avrupadan Orta Asya ya kadar her yerde yetişir. Dünya üzerinde 1200 yakın elma ağacı çeşitleri vardır. Ülkemizde yaklaşık 350 tane elma çeşidi olduğu söylenir. Beyaz ve pembe çiçekli, 10 metreye kadar yükselebilen bir ağacın meyvesidir. Tadı ve rengi yetiştiği yörelere göre değişir. Hoş kokulu, ferahlık verici olmasının yanında besin değeri son derece yüksektir. Türkiye' nin en tanınmış elma çeşitleri Amasya, Ferik ve Çakırdak' lıdır. Bunların dışında Golden ve Starking gibi yabancı elma cinsleri de ülkemizde yetiştirilmektedir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ