Anadolu' da çok yaygın ilkel bir kukla türü...

Çömçegelin,
Korçak,
Karaçör,
Kudurcuk, Kaburcuk, Koğurcak, Kaurcak, 
Lubet,
Kukla, tek aktörlü, üç boyutlu, taklit ve söze, karşılıklı konuşmaya dayalı geleneksel seyirlik oyundur. Türkçe bebek anlamına gelen ve bugün Anadolu'da yaşayan korçak, kudurcuk, kaburcuk, koğurcak, kaurcak, lubet, vb. gibi isimlerle yaşayan kukla seyirlik oyunların en eskilerindendir. Korkolçak, Çadır hayal (ipli kukla) adı ile yaşayan kukla Orta Asyada da aynı isimle yaşatılmakta ve Orta Asya'dan getirildiği sanılmaktadır.Konusu günlük yasamdan ve edebi hikayelerden alan kukla bir hareket ve hacim oyunudur.

Bir çok Türk boyunda kendine özgü basit teknik içinde görülen ve 17. yy'dan beri Türkiye'de şehirlerde kukla adı ile bilinen oyun Anadolu'da köylüler arasında bebek, çömce gelin, karaçör gibi isimlerle yaygındır. Konusu günlük yaşamdan ve edebi hikâyelerden alan kukla bir hareket ve hacim oyunudur. 14. yüzyıldan bu yana oynatıldığı bilinmektedir. Bu oyunun baş kahramanı İbiş ve ihtiyardır. İbiş kurnaz ve hazırcevaptır. İhtiyar ise varlıklı bir kişidir.

El kuklacısı, küçük bir sahnenin ardından iki eliyle kuklaları karşılıklı konuşturur, oynatır. İpli kuklada ise sahnenin üstünden iplerle kuklaları hareket ettirir. Ülkemizde ipli kukla, el kuklası, araba kuklası, iskemle kuklası, yer kuklası, ayak kuklası, baş kuklası gibi türlerle bilinen kukla sanatı 19. yy sonlarında önemini kaybetmeye başlamıştır. 

Cumhuriyet döneminde sınırlı sayıda sanatçı yaşatmaya çalışmıştır. Bunlar;
İhsan Dizdar,
Selim Başeğmez,
M. Tahir İkiler,
Haluk Yüce,
Duygu Tansi,

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ