Türkiye' de ilk kurulan şeker Fabrikası...

Alpullu,
Türkiye'de Şeker Fabrikaları kurulması amacıyla Osmanlı İmparatorluğu zamanında (1840-1899) bazı teşebbüsler olmuştur. İlk ciddi teşebbüs Cumhuriyet döneminde  Uşak'lı Molla Ömeroğlu Nuri (Şeker) adında bir çiftçi tarafından başlatılmıştır. Türkiye' de ilk şeker fabrikası, Alpullu'da, (1800 ton/gün şeker üretim kapasiteli), 1926 yılında kurulmuştur.

1926 yılında açılan Alpullu Şeker fabrikası ile bunu izleyen üç fabrika (Uşak, Eskişehir, Turhal) 1935 yılında devlet kontrolü altında toplanmıştır. Önce 11 yeni fabrika (Adapazarı, Susurluk, Burdur, Konya, Kütahya, Amasya, Kayseri, Malatya, Elazığ, Erzurum, Erzincan) daha sonraki iki fabrika (Ankara ve Kastamonu) kurularak bu sayı 17' ye yükselmiştir. Bugün bu sayı Erciş, Ilgın, Muş, Konya, Ereğli, Afyon, Niğde fabrikalarının da açılmasıyla 27 olmuştur. Türkiye'de 3'ü özel sektöre ait olmak üzere toplam 30 şeker fabrikası vardır.

Dünyanın ılıman ve serin olan kuzey yarım küresi şeker pancarınınyetiştirilmesine uygun. Büyük araştırma ve bilimsel çalışmalarla ekonomik değer kazardırılan şeker pancarı iki yıllık bir bitkidir. Birinci yılda büyükçe bir kazık kök meydana getiren bitki, ikinci yılda dallanır ve çiçek açıp tohum verir. Şeker pancarı yüzyıllarca sebze olarak kullanılmış. 

1747 yılında Berlinli Marggraf pancarı ıslah ederek şeker üretimi çalışmalarına başladığı zaman pancar kökünde sadece % 0.5-1,5 oranında şeker vardı. Günümüze kadar sürekli çalışmalarla şeker pancarı türlerinde şeker oranı % 14-25’e kadar yükseltilmiştir. Şeker pancarı bitkisinin bazı yabani türlerinin menşei Anadolu olduğundan yurdumuz şeker pancarı tarımına çok elverişlidir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ