Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, beşeri, siyasal yönlerden inceleyen bilim ...

Coğrafya,
İng.Geography, 
Fr.Géographie
Arapça, جغرافية , jughrafia
Çince, 地理, Dili
Japonca, 地理, Chiri

Yer ve insanlar arasındaki ilişkileri oluşturan Coğrafya sözcüğü, Yunanca gaia-yer ve graphein-yazmak sözcüklerinden türetilmiştir. 
Coğrafya, Yeryüzünü fiziksel, ekonomik, beşeri, siyasal yönlerden inceleyen bilimdir. Bir yeryüzü parçasını, bir bölgeyi, bir ülkeyi belirleyen, niteleyen, fiziksel, ekonomik, beşeri, siyasal gerçekliklerin tümü. Bu işleri yapan kişilere de Coğrafyacı denir. 

Ünlü Coğrafyacılar;

Piri Reis; 1470 - 1554 yılları arasında yaşamıştır. Büyük Türk Amirali Piri Reis devrinin en ünlü Türk kartoğrafıdır. Dünya haritasını hazırlayan ilk Türk ünvanına sahiptir. Bu haritanın sadece Amerikayı gösteren paftası günümüze ulaşmıştır.

Evliya Çelebi; 1611 - 1682 yılları arasında yaşamış ünlü bir seyyahtır. 17. yüzyılın en büyük Türk gezginidir. Gezdiği yerlerin beşeri ve fiziki coğrafya özelliklerini tasvir ederek eserinde toplamış ve bu eser günümüz coğrafyacılar tarafından benimsenen önemli bir kaynaktır.

Tales; MÖ. 636 - 546 yılları arasında yaşamıştır. Ege kıyısında bulunan Milet'te doğmuştur. Daha çok matematik alanında çalışma yapmıştır. Coğrafi görüş olarak dünyanın şekli hakkında bir teori ortaya atmıştır. Tales'e göre dünya okyanuslar üzerinde yüzen bir diske benzer ve de yuvarlaktır.

Aristo; MÖ. 384 - 322 yılları arasında yaşamıştır. Sisamlı ya da Makedonyalı olduğu sanılmaktadır. Büyük İskendere hocalık, Eflatun'a ise öğrencilik yapmıştır. Başta matematik ve felsefe olmak üzere çağının bütün ilimleriyle uğraşmıştır. Dünyanın yuvarlak olduğu görüşünü rasyonel olarak ortaya koyan ilk bilim adamıdır. 

Eratostenes; MÖ. 276 - 195 yılları arasında yaşamıştır. Asvan'da doğmuştur. Öğrenimini Atina'da yaptıktan sonra İskenderiye'ye yerleşerek çalışmalarını orada sürdürmüştür. Coğrafya ismini ilk kullanan kişi olduğu için coğrafya ilminin adını ilk koyan kişi olarak bilinir. Dünyanın ekvator üzerinde çevre uzunluğunu ve bir derecelik meridyen yayını hesaplamıştır. 

Batlamyus; Doğum ve ölüm tarihleri tam olarak bilinmemektedir. Mısır'da MS. I. Yüzyılda doğduğu söylenmektedir. Roma İmparatorluğu devri coğrafyacısı olduğu kabul edilir. Çalışmalarında bugünkü Hint Okyanusu güneyinde büyük bir kara parçası bulunduğunu ileri sürmüş ve bu kara parçasının daha sonradan Antarktika olduğu anlaşılacaktır.

Biruni; 978 - 1048 yılları arasında yaşamıştır. Harezm'de doğduğu söylenmektedir. Çağının ünlü bir matematik ve matematik coğrafyacısı olarak bilinir. Dünyanın yarıçapını 6.425,7 km. çevresini 42.516 km olarak hesaplamıştır. Gerçeğine çok yakındır.

Copernicus; 1564 - 1642 yılları arasında yaşamış İtalyan gök bilimcidir.  Teleskobu kullanarak gezegen ve yıldızları inceleyen ilk bilim adamıdır. İncelemeleri sonucunda ayın üzerindeki kraterleri, güneş lekelerini, gezegenlerin güneş çevresinde hareket ettiğini ortaya koymuştur.

Kepler; Alman matematikçi, astronom ve bir gök bilimci.
Johannes Kepler, 1571 - 1630 yılları arasında yaşamış alman gökbilimcidir. Gezegenlerin güneş çevresinde elips biçiminde yörüngeleri vardır görüşünü ileri sürerek bu görüşünü ispatlamıştır.

Humbolt; 1769 - 1859 yılları arasında yaşayan alman coğrafyacıdır. Humbold, coğrayfya dışında yerbilimlerinin de ilk temsilcisi sayılır. Coğrafya ilmine bilimsel anlamda gezi-gözlem metodunu kazandırmıştır. 
İzoterm, izohips, izobat, profil ve kesit gibi yardımcı ifade şekillerini coğrafyaya kazandırmıştır. Humbolt soğuk su akıntısını keşfetmiştir.

Ritter; 1779 - 1859 yılları arasında yaşayan Alman coğrafyacıdır. Aynı zamanda tarihçi ve filozoftur. Beşeri coğrafya insan ileçevrearasındaki ilişkeleri inceler tezini ileri sürerek beşeri coğrafyanın konusunu belirlemiştir.

Ratzel; 1844 - 1904 yılları arasında yalşayan alman coğrafyacıdır. Beşeri coğrafya adlı eseri ilk yazan bilimadamıdır. Ayrıca politik coğrafya adlı eseriyle siyasi coğrafyanın kurucusu sayılır.Bu eserinde ileri sürdüğü görüşler, Hitler'in dünya egemenliği kurma hülyasına bile esas oluşturmuştur.

Wegener; 1880 - 1930 yılları arasında yaşamış Alman bilimadamıdır. Aynı zamanda birmeteoroloji uzmanıdır. Kıta kayması kuramını ilk ortaya atan bilimadamıdır.

Carl Ritter; Alman tarihçi, coğrafyacı, filozof. Asiatich Turkei(Asya Türkiye’si) adlı eserinde, 1840’a kadar bilinen diğer seyahat belgelerini bir araya getirerek, sarayın mimarisi ve tarihi hakkında ayrıntılı bilgiler vermiştir.  Coğrafya İlminde Tarihi Esaslar adlı eserinde, Beşeri Coğrafyayı tanımlamış, çevre ve insan arasındaki ilişkileri incelemiştir. 

Eratosthenes; Yunan matematikçi, coğrafyacı ve astronom. Coğrafya alanında yazmış olduğu Coğrafya adlı eseri coğrafyaya matematiksel bir temel getirmiştir. Yerin küresel olduğunu öne sürmüş, güneşin dünyadan uzaklığını da 92 milyon mil olarak hesaplamıştır. Gerçekte bu rakam 93 milyon yıldır. 


Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ