Güneydoğu'ya özgü, doğal tiftikten üretilen bir kumaş türü...

Şal şepik,
Güneydoğu'ya özgü, doğal tiftikten üretilen bir kumaş türüdür.
Yazın serin, kışın sıcak tutması dolayısıyla dört mevsim tercih edilen, bu kumaş saf tiftikten yapılır. İplikler kök boyası ile boyanır. Sonra bu ipliklerle el tezgahlarında dokunur. Şal Şepik Kumaş, 15. yüzyıldan önceye dayanan bir dokuma türüdür.

Günümüzde Muş, Van, Şırnak, Batman, Siirt, Bitlis ve Hakkari' de dokunmaya devam edilmektedir. Siirt, Şırnak ve ilçelerinde genel olarak erkeklerin giysisi şal-şepik, kadınlarınki ise fistan (entari) dir. Ancak gün geçtikçe bu giysilerin yerini, takım elbiseler ile diğer kadın giysileri almaktadır. Yaşlı erkekler ile orta yaşlılar daha çok şalvar ve ceket giyerler. 

Şal-Şepik, çok ince tiftik ipliğinden, kahverengi, siyah, mor, koyu mavi, kırmızı, gök mavisi gibi renklerde üretilir. Entari, don, pantolon, ceket, perde ve geleneksel erkek takım elbisesi ve yelek yapımında kullanılır. Şal şepik, yelek ve şelema olmak üzere dört parçadan oluşur. Ancak altta giyilen ve fanila yerine geçen kırasta giyilip bunun kol ucuna iliştirilmiş levendi denilen bir parçası daha bulunmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ