Osmanlı Devleti’nin Balkanlarda yaptırdığı en büyük demiryolu hattı ...

Rumeli,
Rumeli Demiryolları,
Fransızca: Chemins de fer Orientaux, 
Romanize: Oryantal (Doğu) Demiryolları, İstanbul - Viyana Demiryolu,
Osmanlı Devleti’ nin Balkanlardaki en büyük demiryolu hattı; Rumeli Demiryollarıdır.
1870-1937 yılları arasında Rumeli ve Doğu Trakya topraklarında faaliyet göstermiş bir demiryoludur. 

1889–1937 yılları arasında da ünlü Şark Ekspresi' ne de ev sahipliği yapmıştır. 
Osmanlı Devleti’ nin Balkanlardaki en büyük demiryolu hattı; Rumeli Demiryollarıdır. İstanbul’ u Balkanların büyük şehirlerine ve Avrupa’ ya bağlar. 1869 yılında yapımına başlanan hat 1888 yılında tamamlandı. Hattın toplam uzunluğu 2.383 kilometredir.

1869 yılında Belçikalı banker Baron Maurice de Hirsch ile yapılan antlaşmaya göre, 2.000 kilometrelik İstanbul, Çatalca, Edirne, Harmanlı, Sofya ve Niş güzergahlarını içeren ana demiryolu hattı ile bu ana hatta bağlanacak Dedeağaç, Yanbolu ve Selanik şube hatları yedi yılda inşa edilecek, böylece Avrupa ile bağlantı sağlanabilecekti. Rumeli’de bir demiryolu inşası ve imtiyazı 1876 yılında 99 sene süre ile Baron Hirsch’ e verildi.

1878 yılında Şark Demiryolları adı ile demiryolu hatlarının yapımına devam edildi. Vakarel-Balova, Üsküp-Zibefçe, Vakarel-Niş hatlarının yapımına başlandı ve bu hatlar 1888 yılında hizmete açıldı.

İstanbul - Viyana arasında toplam demiryolu uzunluğu 1686 kilometredir. İstanbul’ dan Viyana’ ya giden ilk tren, ünlü Şark Ekspresi (Orient Express) 12.08.1888 tarihinde Sirkeci’ den hareket etti. İstanbul, Viyana ve Paris birbirine bağlandı. Bu hat ve Orient Express adlı tren, popüler kültürün önemli bir parçası olur. Agatha Christie’ nin 1930 tarihli Doğu Ekspresinde Cinayet adlı romanı başta olmak üzere pek çok filmde ve kitapta yer aldı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ