Müebbet kürek mahkumu, Henri Charriere' in bir kitabı...

Kelebek,

(Papillon)
Henri Charriere.
Kelebek, Henri Charriere tarafından 1968 yılında yayımlanan ve yazarının başından geçenleri anlatan otobiyografik romandır.
İşlemediği bir suçtan müebbet kürek mahkumu olan Henri Charriere isimli Kelebek lakaplı Fransız vatandaşının mahkumluğu sırasında yaşadığı olayları anlattığı kitaptır. 
Henri Charriere bu kitapta kürek cehenneminde yaşadıklarını, kaçma girişimlerini olayları kaleme almıştır. Gerçek bir yazar olmayan Henri Charriere' in, akıcı ve samimi bir üslupla yazdığı kitap tüm dünyada ve Fransa' da en çok satan kitaplardan biri oldu. Kitap çok beğenildiği için daha sonra filmi de çekildi.

Henri Charriere,
(D. 16 Kasım 1906, Ardeche - Ö. 29 Temmuz 1973, Madrid), 
Fransız yazar. 
Papillon (Kelebek) isimli kitabı ile ünlüdür.
Henri Charrière, 16 Kasım 1906 yılında Fransa' nın Ardeche şehrinde doğdu. Annasi küçük yaşta öldü. Babası öğretmen olan Charriere' nin çocukluğu, iki kız kardeşi ile geçti. 1923 yılında 17 yaşındayken Fransız Deniz Kuvvetleri' ne yazıldı ve burada 2 yıl çalıştı. 

Buradan ayrıldıktan sonra Paris' te suç örgütlerine katılarak, yasa dışı işler yapmaya başladı. 26 Ekim 1931 tarihinde Paris' te cinayet suçundan tutuklandı. Bu suçtan Fransız Guyanası' nda ömür boyu kürek mahkumiyetine çarptırıldı. 13 yıllık kaçış mücadelelerinden sonra özgürlüğüne kavuştu. Daha sonra Venezuela vatandaşı olan Henri Charriere, orada tüm mahkumiyet hikayesini anlatan ve kendi lakabını taşıyan Kelebek adlı bir kitabı yazdı. Banko adlı kitabında ise özgürlüğe kavuştuktan sonraki yaşamını anlattı. Kitap, Kelebek adıyla 1969 yılında yayımlandı. 1973 yılında Franklin J. Schaffner' in yönettiği ve Steve McQueen' in başrolünü oynadığı, Papillon isimli filme de çekildi.

29 Temmuz 1973 tarihinde 66 yaşında, İspanya, Madrid' de öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ