Asiye Nasıl Kurtulur ve Zengin Mutfağı adlı eserleri sinemaya da uyarlalan dramaturg, yönetmen, yazar...

Vasıf Öngören,

(D. 15 Şubat 1938; Tavşanlı, Kütahya - Ö. 14 Mayıs 1984, Amsterdam),
Türk tiyatro sanatçısı, dramaturg, yönetmen, yazar ve tiyatro kuramcısı. Brecht' çi tiyatronun biçimsel özelliklerini, epik tiyatro yöntemini Türkiye'de ilk kez uygulayan dramaturgdur.
Asiye Nasıl Kurtulur?, Almanya Defteri, Oyun Nasıl Oynanmalı? ve Zengin Mutfağı oyunları ile Türk tiyatrosunda iz bırakmış bir oyun yazarıdır.

1938 yılında Tavşanlı' da doğdu. Diyarbakırlı bir ailenin oğludur. Tavşanlı Ortaokulu ve Kütahya Lisesi’ nde öğrenim gördü. Tiyatroya ilgisini okulun tiyatro kolunu yöneterek gösterdi. Üniversite öğrenimi için İstanbul’ a gitti. 1962 yılında İstanbul Üniversitesi Jeofizik Bölümü' nü yarıda bırakarak tiyatro öğrenimi görmek üzere Berlin’ e gitti. Berlin' de arkadaşı Nuran Oktar ile 1964 yılında evlendi. Bu evlilikten bir kızı oldu.

Türkiye'ye döndükten sonra Ankara ve İstanbul tiyatrolarında oyunculuk yaptı. 1966 yılında askerliğini köy öğretmeni olarak yaptı. Bu dönemde Asiye Nasıl Kurtulur?' u yazdı. 1969 yılında Ankara Birliği Sahnesi adlı tiyatro topluluğunu kurdu. 1970 yılında "Asiye Nasıl Kurtulur?" u sahneledi. Büyük başarı kazanan oyun Rusça, Azerice, Kazakça, Yugoslavca ve Fransızca' ya çevrildi. 

Ankara Sanat Sevenler Derneğine yılın en başarılı rejisörü ve yazarı olarak ödüllendirildi.
12 Mart askeri darbesinden sonra 1972 yılında Halil Ergün, Erdoğan Akduman ve Mustafa Alabora ile birlikte ″gizli örgüt ″ kurmak suçuyla tutuklandı. Askeri mahkemece altı yıl sekiz aya mahkum oldu. İki yıl cezaevinde kaldıktan sonra 1974 genel affıyla serbest kaldı. 
1980 yılında yurt dışına çıktı. 1984 yılında Amsterdam’ da bir kalp krizi sonucu 46 yaşında öldü.

Eserleri:
Göç,
Asiye Nasıl Kurtulur?
Almanya Defteri,
Oyun Nasıl Oynanmalı?
Masalın Aslı
Bütün Oyunları,
Adam Adamdır,
Oyun Nasıl Oynanmalı?,
Faşizmin Korku ve Sefaleti,
Sezuan’ ın İyi İnsanı,
Zengin Mutfağı,
Yeni Nesil,

Asiye Nasıl Kurtulur? ve Zengin Mutfağı sinemaya uyarlanmış eserleridir.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ