Konya Beyşehir'de kadınların tarhanaya verdikleri ad...

Tarna,

Tarhana çorbası,
Tanaşı,
Tarna, Tarhananın yerel ve kısa söylenişidir.
Konya Beyşehir' de kadınların tarhanaya tarna denir. Konya Beyşehir dolaylarında yapılan, bulgurun damda kurutulması sonucu elde edilen kıtır yiyecek.

Tarhana:
Farsça: tarine, tarhane,
Masl,
Abise,
Tarna,
Kurutulup saklanan bir tür çorba.
Tarhana çorbası.
İçine domates, biber, soğan, kokulu otlar, süt veya yoğurt katılan, bulgur, mayalanmış ve kurutularak ufalanmış hamur vb. nden yapılan çorba malzemesi. 
Tarhana sözcüğü, ilk kez 1360 yılında yazılmış olan Danişmend name eserindegeçmiştir.
İçine domates, biber, soğan, kokulu otlar, süt eya yoğurt katılan, bulgur, mayalanmış e kurutularak ufalanmış hamur vb. nden yapılan çorba malzemesi.

Tarhana çorbası, Türk mutfağının çokca yapılan bir çorbasıdır. Sabah kahvaltıları dahil her öğün yenebilir. Kökeni Orta Asyadan gelen Türklere dayanmaktadır. Her türlü yiyeceği kurutarak saklamaya çalışmışlar ve yoğurdun saklanması için de Tarhana çorbasını bulmuşlardır. Önemli bölümü yoğurttan oluşan Tarhana, çorbası besleyici olduğu kadar kuru toz şeklinde olduğu için uzun süre saklanabilir. 

Tarhana, yoğurt, nane, un, kırmızı biber, yeşil biber, domates, istenirse soğan katılarak çekilir ve karıştırılır. Hamur, üstü bir bezle örtülerek kabarması için en az bir hafta bekletilir. Yaklaşık bir haftadan sonraki bekleme süresi tarhananın türünü belirler. Görece daha uzun süre mayalanmaya bırakılan tarhana ekşi tarhana olur, ekşi tarhana olmadan kurumaya alınan işleme sokulan tarhana tatlı tarhana olur. Bekletmeden sonra bu hamur, parçalar halinde bir kuru örtünün üzerine dizilir ve açık havada, gölgelik bir yerde kuruması beklenir. Kuruyunca da elle ovulup toz haline getirilerek saklanır.

Çığı: Üzerine tarhana sermek için kamıştan yapılmış sergi.
Gahtik: Tarhana kurusu.
Aygut: Tarhana yapmak için hazırlanmış baharatlı yoğurt.
Lepeç: Hatay yöresine özgü, tarhana, nohut ve ayranla yapılan bir tür çorba.
Boruk: Dalları üzerine pestil, tarhana sermekte kullanılan bir çalı.

Tarhana:
Yozgat ili, Akdağmadeni ilçesi, merkez bucağına bağlı bir yerleşim birimi.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ