Atgillerden soyu tükenmiş olan küçük, çevik bir yaban atı...

Tarpan,
Fransızca: tarpan,
İngilizce: tarpan,
Almanca: tarpan,
Bilimsel adı: Equus gmelini
Atgillerden, soyu tükenmiş olan, küçük, çevik bir yaban atı (Equus gmelini).

Moğolistan’ dan Kuzey Hint dağlarına kadar uzanan alanlarda sürüler halinde yaşayan küçük, çevik, yabani bir at cinsi.
Avrupa yaban atı.

Tarpan (Equus gmelini):
Tek parmaklılar (Perissodactyla) takımının atgiller (Equidae) familyasından bir memeli türü. Küçük, çok çevik ve yabandır. Koyu renklidir. Soyu yeni tükenmiştir. Orta Asya steplerinde yaşardı. Avrupa atlarının atasıdır. Tarpan, Rusya' da 20. yüzyılda nesli tükenmiştir. Tarpanlar habitatlarına göre Orman Tarpanı ve Bozkır Tarpanı olarak iki gruba ayrılır.

Yabani Tarpan, Kuzey Amerika' dan Avrasya' ya göç eden at türlerinden biriydi. Cins aralığı batı Avrupa'dan Alaska'ya kadar uzanıyordu. Tarpan cinsi ayrıca Rusya, İspanya, Polonya ve Fransa'nın güney bölgelerinde de bulundu. Ayrıca Camargue, Büyük Britanya ve İsveç yaylalarının güney kısımlarında yaşıyorlardı. Tarpan, Danimarka ve Almanya'da da yaşadı.

At (Equus caballus):
Atgiller (Equidae) ailesine ait otobur bir toynaklı memelidir. Evcilleri olduğu gibi, Amerikan bozkırlarında Mustang ve Altay dağlarının her iki yanındaki açık arazilerde Prezewalski denen yabani atlar sürüler halinde yaşar. En meşhur at türleri Arap, İngiliz, Ahal Teke, Rahvan ve Midillidir.

Heck atı:
Nesli tükenmiş yabani at olan tarpana (Equus ferus ferus) benzeyen bir at ırkı. Almanya, Münih Hayvanat Bahçesi' nde tarpan atını yeniden yaratmak amacıyla Alman zoolojist Heinz Heck ve Lutz Heck kardeşler tarafından üretilen bir at ırkıdır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ