Yeşile çalan mavi renkte değerli bir taş...

Turkuaz,

(Türkuaz),
Turkuvaz.
Türk taşı.
Firuze,
Fransızca: turquoise,
İngilizce: turquoise.
Firuze denen kıymetli taş.

Gök rengi, açık mavi renk.
Saydam olmayan, mavi-yeşil bir mücevher taşı.
Yeşile çalan mavi renkte değerli bir taş, firuze.
Mavi, yeşil ve beyazın karışımından ortaya çıkan renk; turkuaz mavisi, turkuaz yeşili, firuze.
Bu taşın renginde değerli bir taş.
İran, Orta Asya ve Rusya' daki camilerin kubbelerinde ve iç mekanlarında kullanılır. Mısır’ ın eski dönemlerinde, Mezopotamya’ da bilinen ve kullanılan Turkuaz taşının bu ismi almasına türklerin özellikle silahlarında çokça kullanmalarının yanı sıra dekorasyonda, mücevherlerde ve bilhassa çinilerde fazlası ile kullanılmasındandır. Ayrıca Akdeniz’ in sığ suları Turkuaz rengindedir.  Dönemin gemicileri tarafından Karayip’ in sığ sularına benzediği için bu ismi vermişlerdir. Eski zamanlarda en çok takı, dekoratif süsleme amaçlı olarak kullanılmış. Talih getirdiğine inanılır; kötü göz ve enerjiden koruduğuna da inanılırdı. Nazar kültü en eski zamanlardan itibaren kültürlerde çeşitli isimlerle var olmaya devam etmektedir.

Turkuaz, Fosfat Mineralleri grubundandır. Bünyesinde Fosfat, Bakır ve Alüminyum bulunur. Turkuaz taşı (Firuze) saydam olmayan opak ve mumsu bir yapıdadır. Gök mavisinden turkuaz mavisine, yeşil mavi ve mavi gri renklerde mavinin en güzel renklerinde bulunabilir. Sertlik derecesi 5-6 arası olduğu için rahatlıkla takı ve mücevher yapımında kullanılabilen bir taştır. Turkuaz taşının çıkarıldığı başlıca yerler Amerika, israil, Meksika, Tibet, Şili, Avustralya, İran, Afganistan’ dır. 
Aztekler döneminde de kullanılmıştır.

Turkuaz taşı çok değerli ve pahalı bir taştır. Bu yüzden piyasada sahtesi çok fazladır. Genellikle Havlit taşı laboratuvar ortamında boyanarak Turkuaz diye satışa sunulmaktadır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ