Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi...

Sütçü İmam,
(D. 1871, Maraş - Ö. 25 Kasım 1922 Maraş),
Asıl adı, İmam Ali,
Süt satarak geçimini sağladığı için Sütçü lakabı verilmiş.
Maraş kurtuluş mücadelesini başlatan Türk direnişçi.
Maraş' ta Fransız-Ermeni askerlerine karşı ilk kurşunu atmıştır.
31 Ekim 1919 günü hamamdan çıkan 3 Türk kadına Fransız Ermeni lejyonerleri "Burası artık Türk memleketi değildir. Fransız müstemlekesinde peçe ile gezilmez!" diyerek kadınların peçelerini zorla açmak istemişlerdir.

Olaya ilk müdahale Çakmakçı Sait tarafından yapılır. Lejyonerlerinin üzerine yürür. Çakmakçı Sait işgalciler tarafından vurulur ve ölür. Bu olaya şahit olan Sütçü İmam silahıyla ateş açar ve bir Ermeni lejyon askerini öldürür, bir diğerini de yaralar. Kayıtlara Uzunoluk olayı olarak geçer.

1 Kasım 1919 tarihinde, ölen Ermeni için büyük bir cenaze töreni düzenlenir. Ermeniler ve Fransız askerleri Sütçü İmam' ı aramaya başlar. Ermenilerin ve Fransızların bütün çabalarına rağmen Sütçü İmam bulunamaz. 31 Ekim 1919 tarihinde Kahramanmaraş' ta düşmana ilk kurşunu atan Sütçü İmam, Kahramanmaraş'taki kurtuluş hareketini başlatmıştır.

Maraş'ın kurtuluşundan sonra belediyede odacılık görevi, ardından da bir kalede topçuluk görevi verilir.
Sütçü İmam 25 Kasım 1922 tarihinde bir kaza sonucunda öldü.

Atatürk’ ün isteğiyle Sütçü İmam’ ın çocuklarına 1934 yılında aile isimleri olan Kireçci, yerine Türkkorur soyadı verilmiştir. Yine Atatürk’ ün emriyle 1936 yılında Uzunoluk Olayı’ nın geçtiği yere bir anıt çeşme yaptırılmıştır. 1977 yılında Kıbrıs Meydanı’ na Uzunoluk olayını dramatize eden Sütçü İmam Anıtı dikilerek Sütçü İmam’ ın aziz hatırası ölümsüzleştirilmiştir.

Kaynak: Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ