Enver Sedat ile birlikte 1978 yılı Nobel Barış Ödülünü alan İsrail' in altıncı Başbakanı...

Menahem Begin,
Menahem Volfoviç Begin.
(D. 16 Ağustos 1913 Brest, Rusya - Ö. 9 Mart 1992 Tel Aviv, İsrail),
İsrail' in ana merkez sağ siyasi partisi, Likud' un temelini oluşturan Herut (Özgürlük) partisini kurdu.
Nobel Barış Ödülü alan İsrailli politikacı.

Menahem Begin, 16 Ağustos 1913 tarihinde Beyaz Rusya' da Brest' te doğdu. Varşova' da Varşova Üniversitesi' nde hukuk eğitimi gördü.

Menahem Begin Mayıs 1942 yılında Filistin’ e göç etti. İsrail Devleti' nin kurulmasından önce, Yahudi paramiliterin bulunduğu Haganah örgütüne bağlı militan grubu Irgun' nun liderliğini yaptı. 1948 yılında, günümüz Likud partisinin temelini oluşturan, sağ görüşlü Herut (Özgürlük) partisini kurdu. 1949 yılındaki ilk seçimlerde Herut 18 sandalye kazandı. 1948-1977 arasında, Begin başkanlığındaki Herut partisi, iktidardaki İşçi partisinin en büyük muhalifi oldu. 1977 seçimlerini kazanarak İşçi Partisinin 30 yıllık iktidarına da son vermiştir.

1979 yılında, dışişleri bakanı Moşe Dayan ve savunma bakanı Ezer Weizman' ın yardımlarını da alarak, Mısır devlet başkanı Enver Sedat ile İsrail-Mısır Barış Antlaşmasını imzaladı. ABD başkanı Jimmy Carter' ın da desteği ile gerçekleşen bu antlaşmaya göre, İsrail Sina Yarımadasını tümüyle Mısır' a bırakıyordu. Öte yandan İsrail'in yasallığı da ilk defa bir Arap ülkesi tarafından tanınmış oluyordu. Bu antlaşmaya olan katkılarının uluslararası arenada yarattığı pozitif etkinin sonucu olarak Begin ve Sedat, 1978 yılında Nobel Barış Ödülü' nü birlikte aldılar. 

1983 yılında politikadan çekildi ve başbakanlığı, eski dostu İshak Şamir' e bıraktı. 

Menahem Begin için İsrail halkının vatanı, Akdeniz’ den Ürdün' e dek uzanan topraklardı. Bu nedenle, Filistin topraklarında bir Filistin devletinin kurulmasına karşı çıktı. Şeria’ nın batısında Yahudi kolonileri oluşturulmasını savundu. Aynı zamanda Güvenlik Konseyi’nin 1967 Kasım tarihli kararına da karşı çıktı. Batı Ürdün için tasarladığı yerleşim planlarıyla ve Suriye' nin işgal altındaki Golan Tepelerini ülkesine katarak çatışma dönemini yeniden başlattı. 

Menahem Begin, 29 Mayıs 1939 tarihinde Aliza Arnold ile evlendi. Eşi 1982 yılında öldü.
1983 yılında politikadan çekildi. Yerine, eski dostu İzak Şamir başbakan oldu.

Menahem Begin, İsrail' de 9 Mart 1992 tarihinde başkent Tel Aviv' de 79 yaşında öldü.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ