Afrika'da Güney Afrika Cumhuriyeti ve Güneybatı Afrika'da (Namibya) ırksal ayrımcılığı savunan sistem...

Apartheid,
Ayrı olmak.
Irksal ayrımcılık,
1948-1994 yılları arasında resmi devlet politikası olarak iktidarda bulunan Ulusal Parti hükumeti tarafından uygulanan ve bu doğrultuda yasalar çıkartarak ırksal ayrımcılığı savunan sistemdir.

Güney Afrika Cumhuriyeti ve Namibya' da uygulan bu sisteme Afrikaanca; ayrılık anlamına gelen Apartheid denilmiştir. Avrupa kökenli beyazlar tarafından, Baasskap adı da verilen ve beyaz ırkın diğer ırklardan üstün olduğunu savunan bir ideolojidir.

Beyaz ırkın yönetiminde olan Güney Afrika' da Siyahilere ve diğer beyaz olmayan etnik gruplara karşı uygulanan ayrımcılıktır. 1948 yılı genel seçimlerinden sonra resmileşerek sürdü. 1958 yılından itibaren Apartheid sistemi yasalarla da destekleniştir. İnsanların kökenlerine göre sınıflandırılmaları sonucu, beyaz azınlık dışında kalanların vatandaşlık hizmetlerinden daha az yararlanmaları, devletin sağladığı sağlık ve eğitim hizmetleri gibi sosyal hizmetlerden daha az yararlanmaları gibi ırkçı uygulamalara zemin olmuştur.

Güney Afrika'da apartheid sistemine karşı Anti-Apartheid Hareketi oluşturulmuş, ülkenin ilk siyahi devlet başkanı olarak bu makama gelen Nelson Mandela iktidarıyla ırkçı-ayrımcı uygulamalar durdurulunca Apartheid yönetiminin ortadan kalkmasıyla bu hareket de son bulmuştur.

Apartheid sistemine göre aşağıdaki gibi sınıflandırılmıştır.;
Beyazlar,
Asyalılar,
Renkliler (Coloured)
Siyahiler.

Kaynak: wikipedia.org

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ