Güveler familyasından küçük bir kelebek...

Üvelik,
(Lepidoptera )
Güveler familyasından küçük bir kelebek.
Güve; kelebeğe benzemesi dolayısıyla kelebekle karıştırılabilen bu böcek türünün boyu 1 cm civarındadır. Yiyeceklere zarar verir. Güve böceği, ortalama bir haftalık yaşamı boyunca hızla üreyen ve beslendiği yiyeceklerde ve giyecekler üzerinde ciddi hasarlar yaratan bir haşeredir. Un güvesi, tahıl güvesi, elbise güvesi gibi farklı güve çeşitleri mevcuttur. Güveler bu isimleri beslendikleri ürünlere göre almışlardır.

Güve; küçük gri renkte olan, sineğe benzemeyen ama kanatları küçük olan, kilerde ya da mutfakta rastlayabileceğiniz, latince adı Lepidoptera olan bir canlıdır. Kelebeğe benzeyen güve; aynı zamanda kelebek ile karıştırılabilen, yaklaşık olarak 1 cm boyutunda olan, yiyeceklere zarar veren fakat insan için bir zararı olmayan canlı türüdür. Güve kelebeği, paket halinde bir pirinci ya da bulguru atmanıza neden olabilir. Eğer mutfağınızda ya da kilerinizde bu canlılardan varsa, önlem almazsanız çoğalmaya başlayabilirler. Çoğaldıkları zaman ise mutfağınızı ele geçirebilirler. Mutfağınızdaki bakliyatların ve besinlerin uzun ömürlü olması için güvelerden kurtulmanız gerekir.

Kelebek ile aynı familyadan olan güve, kelebeklere göre küçük, tüylü, renksiz ve mattır. Güve böceği, baş kısmında yer alan antenleri sayesinde her şeyi kolay bir şekilde bulabilir. Aynı zamanda akrabaları ile de kolay bir şekilde iletişim kurabilirler. Yarasalardan çok korkan bu canlılar genel olarak geldikleri yönün tersine doğru kaçarlar ve bu şekilde kurtulurlar.

Sıcak havayı seven güve böceği çeşitleri birden fazladır. Bitkisel gıdalar ile ya da hayvansal ürünlerler beslenen türleri bulunmaktadır. Tahıl, elbise, halı, zeytin odun güvesi gibi insan yaşamında sıklıkla görülen güveler bulunmaktadır. Her türün kendine özgü bir zarar verme kapasitesi vardır.

Güvelerin genellikle tüy gibi antenleri vardır . Tünediğinde kanatları düz durur. Güveler kalın tüylü gövdelere ve daha çok toprak rengi kanatlara sahip olma eğilimindedir. Güveler genellikle geceleri aktiftir ve gündüzleri tercih edilen bir ağaçlık habitatta dinlenirler.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ