Güneş Sistemi' nde yüklü parçaçıkların kabardığı bir tür Güneş rüzgarı ile yıldızlararası ortam içine şişen bölgeye erilen ad...

Heliosfer,
Heliosfer uzayda güneş ışığı hakimiyetindeki Güneş Sistemi' nde yüklü parçaçıkların kabardığı bir tür Güneş rüzgarı ile yıldızlararası ortam içine şişen bölgedir. Ekstra Güneş hacmine rağmen elektriksel nötr atomlar bu kabarcığa işleyebilir. Heliosferin hemen hemen tüm maddesi Güneş' in kendinden yayılır. 

Güneş' in koronası öyle sıcaktır ki parçaçıkların hareket hızı dışa doğru 300' den 800 km/s' ye kadar güneş rüzgarı üretebilir.
Heliosferin şekli bilim dünyası için bir meraktan daha fazlasıdır. Heliosfer, güneş sistemimizi galaksinin geri kalanına karşı koruyan bir kalkan görevi görür. Süpernova gibi diğer yıldız sistemlerinde gerçekleşen olaylar, parçacıkları neredeyse ışık hızına kadar hızlandırabilir. Bu parçacıklar, güneş sistemimiz dahil her yöne fırlatılır. Ancak, heliosfer bir kalkan görevi görerek, Güneş sistemimize girecek olan kozmik ışınlar adı verilen bu muazzam enerjili parçacıkların yaklaşık dörtte üçünü emer.

Dünyada, gezegenimizin manyetik alanı ve atmosferiyle korunuruz. Uzaydaki astronotlar ve uydularımız neredeyse savunmasızdır. Galaktik kozmik ışınların etkisiyle hem elektronik aletler hem de insan hücreleri zarar görebilir. Bu ışınlar çok fazla enerji taşıdığından, yakın gelecekte planlanan uzay yolculuklarında pratik bir şekilde engellenmeleri oldukça zordur. Heliosfer, uzay yolcularının galaktik kozmik ışınlara karşı temel savunmasıdır, bu nedenle, şeklini anlamak robotik ve insanlı uzay keşiflerini planlamak için önemli bir husustur.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ