Çiçekleri kaynatılarak çay gibi içilen bir bitki ...

Ihlamur,
Tilia.
Tilia Rubra, 
Kafkas ıhlamuru, 
Felamur, 
Felamuri,
Lindens,
Fransızca: tilleul,
İngilizce: linden, lime.
Yunanca: phlamouri.
Rumca: flamuri,
Rumeli ağızlarında fılamur, filamur biçimi de kullanılır.
Ihlamurgillerden, kerestesi beğenilen, büyük bir gölge ağacı.

Ihlamurgillerden, her yerde ve her çeşit toprakta yetişen, sağlam yapılı, kerestesi beğenilen bir gölge ve süs ağacı.
Bu ağacın, sarımtırak beyaz renkli, kurutulup çay gibi kaynatılarak içilen, güzel kokulu çiçeği.

Ihlamur, ebegümecigiller familyasına bağlı, Kuzey Yarımküre' nin ılıman ve yarı tropik bölgelerinde yetişen bir ağaç cinsidir. Ihlamurgiller familyasının örnek bitkisi olan, beyaz ve hafif kerestesi marangozlukta çok makbul, iki çenekliler sınıfından, çiçekleri güzel kokulu kerestesi değerli gölge ağacı. Kerestesi marangozlukta kullanılan ve çiçeği haşlanıp çay gibi içilen ağaç. Ülkemizde hemen hemen her bölgede rahatlıkla yetişir. Ihlamur ağacının çok sayıda türü bulunur. 

Yürek şeklini andıran yapraklarının kenarları dişli ve uzun saplıdır. Haziran ve Temmuz aylarında sarımsı renkte ve karakteristik kokuya sahip çiçekler açar. Kışın yapraklarını döken uzun ömürlü bir bitkidir. 

Yunan mitolojisinde tanrılara onu ölümsüzleştirmesi için yalvaran Philyra’ nın bu isteğinin karşılığı olarak uzun ömürlü ıhlamur ağacına dönüştürüldüğüne inanılır. Eski Germenler ve Slavlar için ıhlamur ağacı kutsal bir ağaçtır. Çocuğu dünyaya gelen herkes kader kısmet ağacı olarak mutlaka ıhlamur dikerdi. Almanlar ıhlamur ağacına masallarında, hikayelerinde ve mitlerinde geniş yer vermiştir. Orta Avrupa’da birçok köyün merkezinde ıhlamur ağacı vardır. Bu ıhlamur ağaçları buluşma noktası olarak kullanılırdı. Haberleşmenin, alışverişin merkeziydi. Gelinlik çağdaki kızlar kendilerini ıhlamur ağacının orada gösterirlerdi. Dans festivalleri mutlaka ıhlamur ağacının altında düzenlenirdi. Köy mahkemeleri bu ağacın altında kurulduğu için mahkeme ıhlamuru veya mahkeme ağacı isimleriyle de anılmıştır.

Popüler Yayınlar

İzleyiciler

BULMACA ANSİKLOPEDİSİ